Znova sa triasla zem. Rakúske zemetrasenie bolo cítiť aj na Slovensku

Znova sa triasla zem. Rakúske zemetrasenie bolo cítiť aj na Slovensku
Veronika Sádovská

Ďalšie zemetrasenie, ktoré sme mohli pocítiť aj u nás, bolo neďaleko hraníc s Rakúskom. Ovplyvnilo aj okolité krajiny.

Dnes v noci, 1. februára 2024, o 2:59 došlo v Rakúsku vedľa osady Gloggnitz (74 kilometrov juhozápadne od Viedne) k stredne silnému zemetraseniu s magnitúdou 4,5, informoval HUNREN. Tá sa nachádza približne 100 kilometrov od našich hraníc.

Otrasy vychádzali z hĺbky približne 5 kilometrov. Ide teda o veľmi plytké zemetrasenie. Malá hĺbka zemetrasenia spôsobila, že bolo v blízkosti epicentra cítiť silnejšie ako hlbšie zemetrasenie podobnej veľkosti.

Citeľné bolo v Maďarsku

Oveľa intenzívnejšie ho pocítili okrem Rakúšanov, aj v susednom Maďarsku. Najbližšie mesto Šopron je vzdialené len 33 kilometrov od epicentra.

Na Slovensku vzhľadom na vzdialenosť a nočnú hodinu, sme ho mohli pocítiť len minimálne. Zaznamenali ho hlavne prístroje. Ďalšie krajiny, ktoré zemetrasenie mohli pocítiť sú Česko, Chorvátsko a Slovinsko.

Zatiaľ bez škôd

Na základe predbežných seizmických údajov zemetrasenie pravdepodobne pocítilo veľa ľudí v oblasti epicentra. Nemalo spôsobiť značné škody, okrem predmetov padajúcich z políc či rozbitých okien.

V Gloggnitzi (4 700 obyv.), ktorý sa nachádza 4 km od epicentra, Ternitz (7 400 obyv.) vzdialený 13 km a Neunkirchen (11 500 obyv. ) Vo vzdialenosti 16 km malo byť zemetrasenie cítiť ako ľahké otrasy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd