Zobúdza sa smrtiaca sopka. Keď vybuchla v roku 1985 zahynulo 25 000 ľudí

Dominik Cenkner

Veľké napätie v týchto dňoch panuje v Kolumbii, k aktivite sa totiž prebúdza tamojšia sopka Nevado del Ruiz. Kolumbijské úrady vyhlásili pohotovosť.

Jej úroveň je už na oranžovej farbe, čo znamená, že erupcia môže prísť v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch. Na vine je zvýšenie seizmickej aktivity.

„Máme oranžovú výstrahu kvôli zmene seizmológie na sopke Ruiz. Starostovia musia pripraviť protokoly pre tento stav pohotovosti,“ uviedol v piatok na Twitteri kolumbijský prezident Gustavo Petro. Sopka Nevado del Ruiz je stratovulkán, ktorý leží v Andách medzi kolumbijskými provinciami Tolima a Caldas.

Práve oranžová farba značí veľké nebezpečenstvo. Znamená, že pravdepodobnosť erupcie je v rádoch týždňov či dokonca dní. Na štvorfarebnej výstražnej stupnici je potom už len jedna farba - červená. Pokiaľ je vydaná, erupcia je bezprostredná alebo už prebieha.

V oblasti pribúdajú zemetrasenia a otrasy

Geológovia približne od 24. marca zaznamenávajú zvýšený počet zemetrasení a otrasov v okolí Nevado del Ruiz. Väčšina z nich ale bola relatívne malá, najsilnejšia dosiahla 3 stupňov Richterovej škály.

Obyvatelia miest v okolí potom na sociálnych sieťach zdieľajú snímky, na ktorých je vidieť, že sa z vrcholu sopky valí popol. Odborníci vyzývajú, aby ľudia zostali v pokoji. Majú však pozorne sledovať všetky nové správy o aktuálnom stave sopky.

Ide o smrtiacu sopku

Nevado del Ruiz soptila v minulosti niekoľkokrát. K najznámejšej erupcii však došlo 13. novembra v roku 1985.

Vtedy horúce pyroklastické prúdy roztavili sneh, ktorý v horách ležal. Vytvorili sa tzv. lahary, teda sopečné bahnotoky, ktoré zaplavili mesto Armero a niekoľko dedín v okolí. Ulice doslova zmizli pod šesťmetrovou vrstvou bahna.

Počas erupcie zomrelo asi 25-tisíc ľudí a ďalších päť tisíc bolo zranených. Čo sa týka počtu obetí išlo o druhú najväčšiu sopečnú katastrofu 20. storočia. Viac obetí si vyžiadala len erupcia sopky Mont Pelée na Martiniku v roku 1902, vtedajší počet obetí sa odhaduje na 28-tisíc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd