Zomrelo takmer tisíc zvierat. Je to začiatok kolapsu ekosystému

Zomrelo takmer tisíc zvierat. Je to začiatok kolapsu ekosystému
Veronika Sádovská

Pri pobreží novozélandského Južného ostrova sa za posledných päť mesiacov našlo takmer tisíc mŕtvych tuleňov novozélandských, informoval rozhlasový web RNZ.

Pôvodne existovali obavy, že nájdené mŕtvoly sa nakazili infekčnou chorobou, podobnou vtáčej chrípke, ktorá pravdepodobne minulý rok zabila stovky tuleňov sloních a tuleňov novozélandských ( Arctocephalus forsteri ) v oblasti Antarktídy. Po pitvách zvierat veterinári a patológovia dospeli k záveru, že príčinou smrti bolo vyhladovanie.

Ako vysvetlila odborníčka na morské vedy Jody Weirová, „samičky tuleňov nie sú prieberčivé, ale keď majú matky energetický deficit, ich mláďatá začnú umierať. Jedna z posledných správ ukázala, že tulene z Nového Zélandu jedia 46 druhov rýb a 18 druhov hlavonožcov, takže skutočnosť, že stále hladujú pri tak pestrej strave, je veľmi znepokojujúca," hovorí Weirdová.

Zvieratá sú pod nutričným stresom

Tento stav naznačuje, že dospelé jedince a hlavne samičky sú pod nutričným stresom. Potrebujú získať dostatok potravy a energie, aby sa mohli nielen nakŕmiť, ale aj poskytnúť mlieko svojim rastúcim mláďatám a vo všeobecnosti sú v rovnakom čase gravidné, čo ešte viac zvyšuje ich energetické nároky.

 

Ďalšia správa, ktorá analyzovala výkaly zvierat, zistila, že asi 10 % ich stravy tvorili druhy rýb, ako je myrhoea novozélandská, ktorej populácie a správanie sa výrazne menia v reakcii na otepľovanie morských vôd.

Sú to smutné správy

Sabrina Luecht, rehabilitátorka voľne žijúcich živočíchov z Kaikoury, poznamenala, že za posledných niekoľko rokov bol hladomor v celom potravinovom reťazci a more vyplavuje na breh stále viac chorých morských vtákov. Nepochybuje o tom, že úhyny morských vtákov a kožušinových tuleňov spolu súvisia.

„V podstate vidíme začiatok kolapsu ekosystému, takže sú to naozaj smutné správy," povedala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd