Zostávajú nám posledné hodiny pekného počasia. Búrky sú ZA DVERAMI Slovenska

Peter Minárik

Prvé búrky sa vyskytujú za našimi západnými hranicami v susednom Česku a v Rakúsku. Spôsobujú prvé problémy, pričom v nadchádzajúcich hodinách bude problémov viac a viac. Búrky sa podvečer dostanú aj na naše územie.

U našich západných susedov sa tvoria prvé búrky. Od rána panuje v oblasti Álp pomerne upršané počasie s izolovanými búrkami.

To hlavné sa však očakáva na východe Rakúska a v oblasti Moravy, kde už v týchto chvíľach začínajú vznikať prvé búrky.

Detektory bleskov zaznamenali najvýraznejšiu bleskovú aktivitu nad Moravou, kde už udrelo takmer 6000 bleskov.

aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky prinášajú lejaky a krúpy

Búrky, ktoré máme aktuálne západne od Slovenska sú momentálne nebezpečné predovšetkým svojim statickým charakterom. Pohybujú sa pomerne pomaly, čím sú schopné produkovať výraznejšie zrážky, ktoré dokážu vyvolať lokálne povodne.

Asi najintenzívnejšie búrky zasiahli mesto Moravská Třebová, kde zostali po búrke zaplavené miestne cesty. V jadra búrok sa dokonca vyskytovali krúpy, ktoré mali priemer do 2 cm.

foto: Michal Kobelka
foto: Michal Kobelka

Pre Rakúsko a Česko aktuálne platí výstraha 1. stupňa, ktorú už českí meteorológovia lokálne zvýšili pre určité okresy až na 2. stupeň.

Búrky naberú na sile

V nadchádzajúcich hodinách bude búrok oveľa viac. Treba počítať s tým, že vplyvom slabšej dynamiky sa dnes neočakáva vytvorenie búrkového systému a skôr pôjde o jednotlivé búrkové bunky.

Tie by sa vo večerných hodinách, predovšetkým po západe Slnka mohli začať objavovať aj na západe nášho územia. Zostávajú nám posledné hodiny pokojného počasia. Situáciu sledujeme ONLINE a o všetkom podstatnom vás informujeme TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd