Zosuv ľadovca v Alpách prežili len dvaja ľudia. Tí teraz prehovorili o nešťastí

Dominik Cenkner

Pri zrútení ľadovca na hore Marmolada v talianskych Alpách začiatkom júla zahynulo 11 ľudí vrátane dvoch českých turistov. Tragickú udalosť prežili muž a žena z Nemecka. Oboch už lekári prepustili z nemocnice. Ich stav sa zlepšuje a darí sa im dobre, informovala nemocnica v talianskom meste Feltre. 

Ešte v uplynulú sobotu bol Nemec, ktorý v čase tragédie nebol v Marmolade prvýkrát, prepustený do domáceho liečenia. „Pacient v sprievode svojej rodiny opustil naše zariadenie v ranných hodinách a bol prevezený domov.“

„Tam sa bude naďalej zotavovať zo svojho zranenia," informovala nemocnica na Facebooku. „Ďakujem všetkým záchranárom a lekárom, ktorí mi zachránili život," povedal muž. 

Druhou zachránenou je žena, ktorá tiež pochádza z Nemecka. V nedeľu ráno ju prepustili z nemocnice. Pacientka potom poslala záchranárom ďakovný list.

„Celý personál neurológie urobil všetko pre to, aby som sa čoskoro zotavila. Moje závraty a stabilita sú oveľa lepšie." Priznala tiež, že si z tejto smutnej udalosti nič nepamätá. „Prebudila som sa až v nemocnici," dodala Nemka, ktorá verí, že sa čoskoro úplne zotaví.

Pri nešťastí zomrelo 11 ľudí

Nikto iný prírodnú katastrofu neprežil. Talianske úrady sa domnievajú, že súčasný počet obetí je konečný.

„Nemáme dôvod domnievať sa, že by tam boli ďalší mŕtvi. Potvrdený počet obetí je 11," uviedol na tlačovej konferencii taliansky policajný forenzný expert Giampietro Lago. 

Medzi obeťami sú aj dvaja Česi. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Lenka Do, ktorá smutnú správu potvrdila, ich označila za dvoch priateľov. Mŕtve telá českých občanov identifikovala talianska polícia. Ministerstvo nechcelo zverejniť ďalšie informácie.

Deň pred katastrofou bol na vrchole Marmolady nameraný teplotný rekord +10 stupňov Celzia. V čase nešťastia zasiahla vlna horúčav aj iné časti Talianska. Vedci varujú, že predtým stabilné ľadovce sa v dôsledku zmeny klímy stávajú nepredvídateľnými.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd