Zrážky na severe spôsobujú problémy. Stúpajú rieky a prepadáva sa zem

Zrážky na severe spôsobujú problémy. Stúpajú rieky a prepadáva sa zem
Peter Minárik

Na severe Slovenska spôsobujú výdatné zrážky prvé problémy. Začínajú totiž stúpať vodné toky, rozmočený terén sa prepadáva a pršať by malo aj v nadchádzajúcich hodinách, čo môže situáciu ešte viac zhoršiť.

Nad severným Slovenskom sa už niekoľko hodín vlní front, ktorý tu prináša množstvo zrážok. V tejto oblasti je už niekoľko dní poriadne sychravo a v uplynulých hodinách tu spadlo veľké množstvo zrážok.

Za uplynulých 48 hodín spadlo na Martinských holiach už takmer 50 mm zrážok. V Ľubochni spadlo 35 mm a v Terchovej 33 mm zrážok. Ďalšie desiatky milimetrov hlásia aj iné stanice v Žilinskom kraji.

Počasie tu ovplyvňuje front, ktorý včera prinášal dážď, no počas uplynulej noci sa ochladilo a napadlo niekoľko centimetrov snehu. Tento sneh sa v priebehu dnešného dňa roztopil a povodia ďalej nasycoval lejak, ktorý sa v danej oblasti vyskytuje aj naďalej, a výdatné zrážky už začínajú spôsobovať problémy.

Vplyvom výdatných zrážok začínajú stúpať vodné toky a to predovšetkým na Orave, ktoré smerujú k úrovni 1. povodňového stupňa. SHMÚ už pre oblasť vydal hydrologickú výstrahu 2. stupňa.

 

Na Orave vyhlásili 3. povodňový stupeň

Popoludní došlo pod lyžiarskym strediskom Kubínska hoľa k vyhláseniu 3. povodňového stupňa. V Beňovej Lehote, na ceste na Kubínsku hoľu miestny potok podmáčal krajnicu vozovky, ktorá sa následne zrútila do potoka, čím došlo k vyliatiu rieky.

Primátor mesta Dolný Kubín vyhlásil na Beňovolehotskom potoku 3. povodňový stupeň. V oblasti museli zúžiť jazdné pruhy, čo obmedzí lyžiarov, ktorí sa plánujú dostať na Kubínsku hoľu. 

pod Kubínskou hoľou podmyla rieka svah
pod Kubínskou hoľou podmyla rieka svah, Ján Prílepok - primátor mesta Dolný Kubín

V Žiline sa prepadla zem

Pred niekoľkými minútami sa objavila informácia o prepadnutej zemi, neďaleko Žiliny, za čo by mohli výdatné zrážky v danej oblasti.

Obrovská trhlina sa mala vytvoriť na účelovej ceste pri diaľničnom privádzači, diaľnice D1, južne od Žiliny v mestskej časti Bytčica.

pri Žiline sa vytvorila takáto trhlina
pri Žiline sa vytvorila takáto trhlina, foto: Michal Maňak
 

Nateraz však nie sú žiadne ďalšie podrobnosti o poškodeniach. Situáciu však budeme sledovať.

Intenzívne zrážky sa na našom území budú vyskytovať do ranných hodín. Až následne sa bude počasie stabilizovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd