Zvláštne rozprávkové kruhy v Austrálii. Ako vznikli?

Zvláštne rozprávkové kruhy v Austrálii. Ako vznikli?
Veronika Sádovská

Zvláštne kruhové útvary v Austrálii lákajú mnohých. Ako vznikli a prečo ich volajú "rozprávkové"?

Kruhové útvary na tomto obrázku sa nazývajú rozprávkové kruhy. Obrázok ukazuje skupiny týchto rozprávkových kruhov v blízkosti mesta Moora, asi 150 kilometrov severne od Perthu.

zdroj: NASA
zdroj: NASA

Čo sú to za útvary?

Niekedy ich nazývajú aj soľné jazerá. Okrúhle tvary, ktoré vidíme na obrázku, majú priemer niekoľko stoviek metrov a množstvo vegetácie a vody obsiahnutej v ich vnútri sa časom mení.

Je tiež známe, že tieto útvary uvoľňujú plynný vodík, ktorý sa prirodzene produkuje v pod povrchom Zeme mnohými procesmi, vrátane určitých typov reakcií voda-hornina a radiačne riadeného rozpadu molekúl vody.

V roku 2021 vedci z austrálskej Organizácie pre vedecký a priemyselný výskum Spoločenstva (CSIRO) potvrdili, že prírodný vodík presakuje z týchto rozprávkových kruhov a spája ho s geológiou regiónu.

Na svete je ich viac

V posledných rokoch satelitné snímky odhalili rozprávkové kruhy, ktoré presakujú vodík po celom svete, od Brazílie cez Rusko až po americký štát Severná Karolína. Týmto prírodným zdrojom vodíka sa venuje oveľa väčšia pozornosť ako potenciálnej alternatíve fosílnych palív.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd