Aj na Slovensku sa objavil tzv. Brockenov prízrak. Ide o „vzácny“ fenomén

Dominik Cenkner

Približne pred dvoma týždňami sme vás informovali o vzácnom fenoméne, ktorý sa objavil v Maďarsku. Hovorí sa mu „Brockenov prízrak“ a najnovšie sa ho podarilo zachytiť aj na Slovensku.

Brockenov prízrak je vzácny druh halového javu. Teda vyskytnúť sa môže pomerne bežne, ale nie vždy sa ho podarí dobre zachytiť.

Na Slovensku sa ho dnes podarilo zachytiť nášmu čitateľovi Ľuboslavovi. A to konkrétne v Kremnických vrchoch.

Práve na vrcholoch hôr ho môžeme vidieť najčastejšie. Ako vlastne tento jav vzniká? Farebná svätožiara, nazývaná aj gloria (z ang. glory), vzniká, keď je vzduch plný kvapiek dažďa či hmly a tieto kvapky následne rozptýli svetlo. 

Brockenov prízrak na Slovensku, Foto: Ľuboslav
Brockenov prízrak na Slovensku, Foto: Ľuboslav

Ak na pozorovateľa svieti Slnko nízko nad obzorom, jeho tieň sa potom premietne na oblaky alebo hmlu pod ním. Ide o enormne zväčšený tieň, ktorý niekedy aj naháňa strach. Pozorovateľ pri pohľade na svoj zväčšený tieň so svätožiarou okolo hlavy môže nadobudnúť dojem, že ide o akési mystické zjavenie. 

Na Slovensku nejde o prvé zachytenie tohto javu. V týchto jesenných dňoch, zvlášť pri hmlách možno naňho natrafíte aj vy. Fotogalériu tohto úkazu si môžete pozrieť v tomto článku, ktorý sme vám priniesli pred pár dňami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd