Bratislava a západ, tešte sa. V noci práve sem príde výrazne sneženie. Koľko snehu treba očakávať?

Peter Minárik

Naše územie čaká ďalšia vlna výdatného sneženia a zatiaľ čo v uplynulých dňoch prišlo sneženie najmä do horských oblastí a na sever, či východ, tak tentoraz bude ťažisko sneženia na juhozápade a v Bratislave.

Slovensko po týždňoch pomerne suchého počasia zažíva konečne zimné počasie. Nočný prechod zrážkového poľa, ktoré bolo súčasťou tlakovej níže prinieslo sneženie hneď na viaceré miesta nášho územia a to vrátane západného Slovenska, či Bratislavy.

Snehová pokrývka sa aktuálne nachádza na viacerých miestach nášho územia, pričom prevažne na našom území napadlo v nižších polohách do 5 cm. Najviac snehu evidujeme na našich horách. Chopok aktuálne hlási 188 cm a Lomnický štít 157 cm snehu. Spomedzi nižších polôh je najviac snehu v oblasti Horehronia. Telgárt hlási až 58 cm, čo je viac ako na Orave, kde je do 30 cm.

Pred nami je tentoraz ďalšia vlna sneženia, ktorá dorazí už počas noci. Tentoraz však najviac snehu neobdržia ani hory, ani sever, či východ, ale najvýdatnejšie bude snežiť v Bratislave a na juhozápadnom Slovensku.

Sneženie do Bratislavy príde v noci

Ďalšiu vlnu sneženia prinesie ďalšia tlaková níž z oblasti Jadranu. Stred tejto tlakovej níže aktuálne leží nad centrálnym Jadranom a do Chorvátska prináša mimoriadne nepriaznivé, zimné počasie. Sneh hlásia zo Splitu, či z ostrova Brač. Okrem výdatného sneženia sa tu vyskytuje aj silný vietor, ktorý ešte viac komplikuje situáciu.

Rozsiahle zrážkové pole sa z oblasti západného Balkánu dá do pohybu počas nadchádzajúcich hodín a vo večerných hodinách začne snežiť najmä v západnej polovici Maďarska, či na juhu Rakúska. Po polnoci sa však zrážkové pole začne nasúvať aj nad Slovensko.

Prvá vlna sneženia dorazí na naše územie krátko po polnoci a zasiahne predovšetkým juh západného Slovenska a následne sa sneženie sústredí do juhozápadných okresov nášho územia. V nedeľu ráno by malo nad naše územie doraziť ďalšie, výdatnejšie zrážkové pole, ktoré prinesie sneženie najmä do Bratislavy a okolia. Na videu môžete vidieť ako sa jednotlivé vlny sneženia budú nad naše územie nasúvať.

Sneženie, ktoré nás čaká prinesie ďalšia "Jadranka", avšak tentoraz to bude trošku iné v tom, že stred tlakovej níže pôjde výrazne západnejšie, ako v uplynulých dňoch. Na sneženie tak môžu zabudnúť na väčšine stredného a východného Slovenska a toto sneženie bude sústredené predovšetkým na západ krajiny.

Okrem západného Slovenska sa výdatné sneženie očakáva v západnom Maďarsku a v celom Slovinsku, Rakúsku a Česku. Ak sa teda chystáte do týchto oblastí, tak sa pripravte na výrazné zhoršenie počasia.

Západ krajiny kalamita zrejme nezasiahne

Podľa aktuálnych predpovedí by v oblasti západného Slovenska mohlo napadnúť niekoľko centimetrov nového snehu. Za normálnych okolností by táto snehová pokrývka celkom iste spôsobila dopravné problémy.

Pozitívnou správou však je, že sneženie príde v nedeľu, kedy je frekvencia dopravy na západe a v našom hlavnom meste najnižšia. Sneženie by tak nemalo spôsobovať výraznejšie problémy, no na západe napadne najviac snehu od začiatku zimy.

Koľko snehu treba očakávať v jednotlivých okresoch Slovenska a kde bude ležať ťažisko sneženia sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd