Búrky mieria do Európy. V noci prinesú stovky bleskov a možné tornáda. Najsilnejšie budú ráno

Peter Minárik

Vietor v Európe začína naberať na sile a aktuálne vyčíňa na Britských ostrovoch. Už o pár hodín však začne byť počasie nebezpečné aj v našej oblasti. Okrem silného vetra treba počítať aj s dažďom a s búrkami.

Víchrica Dudley už udrela na pobrežie Britských ostrovov, ktoré bičuje aj vlnobitie. Najsilnejšie poryvy vetra sú aktuálne zaznamenávané v Škótsku a v Írsku, kde sa poryvy vetra pohybujú aj cez 100 km/h. Výraznejšie škody alebo zranenia však zatiaľ hlásené nie sú. To by sa však v priebehu nočných a ranných hodín malo zmeniť.

Počas nočných hodín sa postupne víchrica doženie aj do strednej Európy, kde ju začneme nazývať Ylenia. Medzi prvými postihnutými oblasťami bude severné Nemecko, kde taktiež poryvy vetra budú presahovať rýchlosť až 100 km/h. Preventívne už úrady v Severnom Porýnii-Vestfálsku uzavreli školy a vyzvali ľudí, aby predovšetkým v ranných hodinách zostali doma.

Vietor sa v priebehu rána doženie aj do Česka a na naše územie. Najsilnejší vietor sa na Slovensku očakáva zajtra po 12:00, kedy aj v nižších polohách západného Slovenska môžu poryvy vetra presahovať 100 km/h. O vetre sme však už písali TU. Čo sa udeje ďalej je to, že okrem víchrice hrozia v našej oblasti ďalšie nebezpečné javy.

Hrozia silné búrky

Okolo tlakovej níže Ylenia, ktorá prináša už spomínanú víchricu a bude sa presúvať cez Severné more smerom nad Pobaltie bude do našej oblasti postupovať studený front. Ten sa už pred polnocou bude nachádzať na pobreží Dánska a Nemecka, kde budú panovať veľmi dynamické podmienky.

Na tomto studenom fronte sa vplyvom vhodných podmienok začnú tvoriť búrky. Prvé búrky sa už okolo 22:00 očakávajú v oblasti Dánska, pričom tá hlavná búrková činnosť by mala vzniknúť okolo 1:00 južne od mesta Hamburg a Rostock.

Očakáva sa, že sa tu sformuje takzvaná búrková squall-line na čele studeného frontu, ktorá v priebehu nočných hodín začne postupovať smerom k juhovýchodu nad oblasti východného Nemecka, západného Poľska a severného Česka. Následne by už táto slabnúca línia mala postupovať v ranných hodinách aj nad Slovensko.