Búrky už mieria ku nám. Supercely postupujú Maďarskom

Peter Minárik

Extrémne búrky sú už na dohľad aj našim slovenským radarom. Zo Slovinska a Chorvátska vstupujú nad Maďarsko, kde už vydali varovania maďarskí meteorológovia.

Extrémne búrky sa čoraz viac približujú k nášmu územia. Do Slovinska a Chorvátska priniesli extrémne krupobitie, pri ktorom priemer krúp dosahoval až 10 cm. Búrky spôsobili obrovské materiálne škody na autách, strechách a najmä úrode. Extrémne supercelárne búrky v týchto chvíľach postupujú z Chorvátska a Slovinska nad Maďarsko a rakúsko-maďarské pohraničie. 

TIP: V Slovinsku krúpy ničili autá. Pozrite si video

Pred polnocou u nás

Pre nás je ďalší pohyb týchto búrok zásadný. Očakáva sa síce postupne ich slabnutie, no vo výraznej miere zasiahnu predsalen aj naše územie. Príchod sa očakáva po 22:00.

Búrky by mali nad Maďarskom postupne slabnúť, no predsalen budú intenzívne. Na čele búrok bude dochádzať k prudkému vetru, ktorý môže v nárazoch dosahovať až cez 25 m/s. Na animácii modelu môžete vidieť vlnu silnejšieho vetra. Práve tú prinesú búrky.

V ohrození je predovšetkým západné Slovensko a najmä juhozápad a juh Podunajskej nížiny. V priebehu noci sa budú búrky šíriť ďalej nad stredné Slovensko, kde v zajtrajších skorých ranných hodinách budú výraznejšie slabnúť. Príchod búrok sledujte na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd