Búrky v Česku spôsobili škody za státisíce eur. Podpísali sa aj pod vykoľajenie rýchlika

Dominik Cenkner

V susednej Českej republike boli uplynulé hodiny poriadne búrlivé. Počasie tam začalo vyčíňať už v stredu okolo poludnia, situácia sa začala upokojovať až vo štvrtok nad ránom.

Prvá vlna búrok sa v stredu okolo poludnia začala presúvať cez Rakúsko smerom do Česka, kde sa postarala o veľmi búrlivé a upršané dopoludnie. Búrky udreli predovšetkým prívalovými zrážkami. Tie spôsobili bleskové povodne na viacerých miestach.

S pribúdajúcimi hodinami búrky naberali na sile. Spočiatku sa vyskytovali supercely, ktoré prinášali krupobitie. Niektoré krúpy mali priemer aj cez 5 cm. Zrejme najväčšie škody spôsobili v meste Moravský Beroun v okrese Olomouc.

Škody po krupobití v Moravskom Berouni, zdroj: HZS Olomouckého kraje
Škody po krupobití v Moravskom Berouni, zdroj: HZS Olomouckého kraje

O slovo sa prihlásilo aj bow echo

Okrem superciel sa vo večerných hodinách v Česku vyskytlo aj bow echo.

Bow echo je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy. O bow echu hovoríme vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch.

Tento jav vzniká najmä v situáciach, keď veľmi silné prúdenie do tylovej časti búrky alebo rozsiahly downburst akceleruje jednu časť systému smerom dopredu.

Situácia sa neupokojila ani v noci

Český Krumlov zasiahla v noci blesková povodeň, pri ktorej sa z koryta vyliala rieka Polečnice. Problémy spôsoboval aj silný vietor. Ten na rade miest vyvracal stromy.

Počasie tak ochromilo aj dopravu. České dráhy hlásili pre nepriaznivé počasie niekoľko obmedzení na železničných tratiach.Rýchlik medzi Karlštejnom a Zadním Třebaním v Stredočeskom kraji narazil do kusu spadnutej skaly, zranenia však neutrpeli žiadne osoby. Informuje TASR.

Rýchlik sa vykoľajil po tom, čo narazil do skaly. Tú zrejme podmočili výdatné zrážky, zdroj: Pavel Jaňurek
Rýchlik sa vykoľajil po tom, čo narazil do skaly. Tú zrejme podmočili výdatné zrážky, zdroj: Pavel Jaňurek

Škody za státisíce eur

Len krupobitie, ktoré zasiahlo Moravský Beroun spôsobilo odhadom škody za desiatky miliónov českých korún, čo sú v prepočte stovky tisíc eur. Nehovoriac o škodách v ďalších obciach a mestách, ktoré buď zaliala voda, či spustošili krúpy, resp. vietor.

Situácia sa začala upokojovať až dnes ráno. Odstraňovanie následkov po vyčíňaní počasia zo stredy a štvrtka však ešte nejaký ten čas potrvá.

Búrky v číslach

Podľa siete Blitzortung udrelo včera nad Českom vyše 53 436 bleskov. Za dnešný deň udrelo v Česku, doposiaľ, 500 bleskov. V priebehu pár hodín tak udrelo v krajine takmer 54 000 bleskov.

Len 20. júna tam prekonali 5-ročný rekord v počte úderov bleskov, keď ich detekcie zaznamenali vyše 58 000. Tohtoročné búrky v Česku tak miestnym dávajú poriadne zabrať.

Za zmienku stoja aj úhrny zrážok. Tie sa v širokom páse od južných Čiech a Vysočiny až po severné Čechy a severozápad Moravy pohybovali od 20 až do 80 mm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd