Búrky zrejme priniesli tornádo! Hasiči odstraňujú škody po búrke v Lanžhote

Peter Minárik

Na studenom fronte, ktorý sa počas dnešného dňa presúval aj cez Slovensko sa vytvorila línia búrok. Za studeným frontom však vznikali aj supercelárne búrky, ktoré priniesli dokonca aj tornádo. To je zatiaľ oficiálne nepotvrdené, no hasiči majú plné ruky práce s odstraňovaním škôd, ktoré naznačujú, že pravdepodobne išlo o tornádo.

Aktualizované 14.6. o 11:09 na konci článku: Dnešný deň sa niesol v znamení prechodu studeného frontu. Na ňom sa aj počas dnešného dňa tvorili prehánky a pomerne intenzívne búrky. Tie sa nad Moravou sformovali do búrkovej línie, ktorá následne postupovala cez naše územie.

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytli na severozápadnom Slovensku, kde dorazila búrková línia v najkompaktnejšej forme. Na čele búrok sa vyskytoval silný nárazový vietor. Búrková línia však na našom území začala pomerne rýchlo slabnúť.

K oveľa zaujímavejšiemu dianiu dochádzalo za studeným frontom v oblasti južnej Moravy, východného Rakúska a na Záhorí, kde sa tvorili búrky z nich minimálne jedna bola supercelárna a priniesla pravdepodobne tornádo na slovensko-české pohraničie.

Možné tornádo na našom pohraničí

Supercelárna búrka sa sformovala v oblasti Břeclavska na juhu Moravy. Táto oblasť je neslávne známa od minulého roka, kedy sa tu prehnalo rozsiahle tornádo, ktoré napáchalo na Morave extrémne škody.

Kúsok od miest, kde pred rokom vystrájalo tornádo sa dnes vyskytla ďalšia supercelárna búrka, ktorá vyprodukovala pravdepodobne ďalšie tornádo. Celkom určite je potvrdená tromba, ktorú takto pozorovali aj zo Slovenska z mesta Kúty.

Škody však naznačujú, že mohlo ísť aj o tornádo najslabšieho stupňa F0. K čomu presne na juhu Moravy došlo sa detailnejšie skúma, no isté je, že búrka na juhu Moravy, len v kúsok za našimi hranicami opäť páchala výraznejšie materiálne škody.

Škody sú väčšieho rozsahu

Škody hlásia hneď z niekoľkých oblastí, ležiacich tesne za našimi hranicami. V oblasti obcí Zaječí, Rakvice a Lednice sa vyskytoval downburst, ktorý lámal stromy a strhol niekoľko striech.

Najpostihnutejším miestom je mesto Lanžhot, ktoré leží len 3 km od slovenských hraníc. Tu je podozrenie, že sa vyskytlo tornádo o sile F0. Z oblastí prichádzajú videá, ktoré zachytávajú lievik, ako aj rotáciu. Zatiaľ sa však neobjavilo jednoznačné video alebo fotografia, ktorá by zachytávala kontakt tohto lievika so zemou, čím by nepochybne išlo o tornádo.

Vychádzať teda môžeme z aktuálnych informácii a fotografií z postihnutej oblasti, ktoré naznačujú poškodenia tornádom o sile F0. Škody nájdete v galérii pod článkom.

Aktualizácia: Na juhu Moravy je predsalen potvrdené tornádo, ktoré mohlo mať silu zrejme až F1. Dokazuje to dychberúce video. Viac nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd