Čakajú nás obľúbené Perzeidy. Na oblohu prinesú bohatú nádielku meteorov

Veronika Salayová

Na oblohe môžeme v týchto dňoch pozorovať obľúbený letný meteorický roj Perzeidy. Vo svojom maxime môžu priniesť vyše 100 meteorov za hodinu. 

Perzeidy sú jedným z najaktívnejším meteorologický rojov, ktoré môžeme pozorovať počas teplých letných nocí. 

Ich aktivita na oblohe začína od 17. júla do 24. augusta, pričom svoje maximum majú v noci z 11. na 12. augusta, kedy frekvencia môže dosiahnuť okolo 110 meteorov za hodinu.

Po zotmení sa treba zamerať na severovýchodnú oblohu, odkiaľ budú „padajúce hviezdy“ zdanlivo vychádzať. Doplníme, že zdrojom Perzeíd je dlhoperiodická kométa 109P/Swift-Tuttle.

Vhodné podmienky na pozorovanie v čase maxima

V tomto roku nás čakajú obzvlášť vhodné podmienky pozorovania Perzeíd v čase ich maxima, samozrejme, za podmienky, že bude vhodné aj počasie, pretože Mesiac bude krátko po nove v prvej štvrti a bude zapadať pod obzor pred 22.00 hod.

Vzhľadom na dlhší časový horizont ešte nie je možné poskytnúť presnú predpoveď počasia na večer 11. augusta, avšak Perzeidy môžete pozorovať už aj v týchto dňoch počas jasných nocí, avšak s o niečo menšou frekvenciou meteorov za hodinu.

Ďalej od mestského osvetlenia

Ak ste milovníkom „padajúcich hviezd“, nenechajte si ujsť túto výbornú príležitosť. 

Vhodné je vybrať si miesto s čo najmenším okolitým vplyvom umelého osvetlenia, ideálne čo najďalej od obývaných oblasti s otvoreným výhľadom na nočnú oblohu.

Počas jasnej noci si tak môžete vychutnať pohľad na nočnú oblohu s pohybujúcimi sa meteormi. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd