Chorvátsko dnes ráno zasiahlo už 39. zemetrasenie za 49 hodín

Veronika Salayová

Dnes v ranných hodinách zasiahli Chorvátsko ďalšie dve pomerne silné zemetrasenia. Centrálnu časť Chorvátska za 49 hodín zasiahlo už 39 zemetrasení.

Včera o 12.19 hod. zasiahlo 40 km juhozápadne od hlavného mesta Záhreb mimoriadne ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,3. Zemetrasenie v Chorvátsku napáchalo najväčšie škody v epicentre zemetrasenia pri mestách Sisak a Petrinja. V týchto mestách je zhruba polovica budov poškodených, či zničených. 

Otrasy v postihnutej oblasti však neutíchajú a aj dnes ráno sa triasla zem. O 6.15 hod. seizmografy zaznamenali zemetrasenie  s magnitúdou 4,8 s epicentrom 12 km od Sisaku a o 6.26 hod. s magnitúdou 4,7.

Obyvatelia Záhrebu, Karlovca, Sisaku a dokonca aj Slovinska hlásia, že ich ráno zobudilo zemetrasenie. Mnohí obyvatelia prenocovali v aute, pretože ich domy sú zničené alebo poškodené a báli sa ďalších otrasov.

Ranné zemetrasenie poškodilo ďalšie budovy a padali aj ruiny z už poškodených budov. Ľudia v oblasti sú vystrašení, pretože otrasy neutíchajú. Doteraz je oficiálne potvrdených 7 obetí zemetrasení. 

Škody po zemetraseniach. Foto: HR Vrijeme
Škody po zemetraseniach. Foto: HR Vrijeme

„Zem sa tam trasie takmer každú minútu a ešte sa bude dlho otriasať. Utorkové zemetrasenie bolo zničujúce a po ňom bude s veľkou istotou nasledovať veľká séria zemetrasení, medzi ktorými sa určite nájdu aj silnejšie,“ uviedla Ines Ivančić, vedúca seizmologickej služby pre Chorvátsky rozhlas. 

Mesto Petrinja a Sisak od pondelka zasiahlo množstvo malých zemetrasení. V oblasti zaznamenali najmenej 25 až 30 zemetrasení s magnitúdou vyššou ako 3.

Celkovo centrálnu časť Chorvátska za 49 hodín zasiahlo už 39 zemetrasení, uviedla Ines Ivančić.

Seizmické vlny zo zemetrasenia v Chorvátsku boli včera natoľko intenzívne, že zemetrasenie sme cítili aj na západe Slovenska, najmä v okolí Bratislavy, kde sa zosunulo aj bralo pod hradom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd