Dnes fénovalo aj na Slovensku. Teploty budú vysoké aj zajtra

Dnes fénovalo aj na Slovensku. Teploty budú vysoké aj zajtra
Ľubomír Franko

Na Slovensku dnes bolo veľmi teplo. Aj na Orave dosahovala teplota cez +10 °C, počas najbližších dní sa situácia nezmení.

Na Slovensku momentálne prúdi teplý a vlhký vzduch od juhu. Ten naráža na hory, kde kondenzuje a v závetrí hôr následne ako veľmi suchý padá k povrchu. Takto sa aj výrazne ohrieva a zároveň dosahuje vyššie rýchlosť. Tento jav nazývame slangovo ,,fénový" efekt (z nem. föhn - fén).

Práve tento jav dnes priniesol do oblasti Álp výrazné oteplenie. V severných údoliach pohoria namerali až cez +20 °C.

Veľmi teplo bolo vplyvom tohto javu aj na Slovensku. Prejavoval sa v závetrí hôr predovšetkým na hornom Považí, v hornonitrianskej oblasti a na Orave. V Oraviciach dnes podľa SHMÚ dosiahla teplota až +14 °C.

Teplotná mapa, zdroj: SHMÚ
Teplotná mapa o 11:00, zdroj: SHMÚ

Silný vietor bude takto vysoké teploty prinášať aj počas najbližších dní. Celkovo by mal tento týždeň skonči veľmi vysoko nad normálom, teploty budú dosahovať cez +10 °C minimálne do víkendu.

Modely ale už rátajú s ochladení, ktoré by malo doraziť počas vianočných sviatkov. To by mohlo priniesť sneženie aj do nížin. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd