Do Európy mieri víchrica Frederic, ktorá na Slovensko vráti zimné počasie

Peter Minárik

Do Európy sa blíži zmena, ktorú odštartuje tlaková níž Frederic, ktorá prinesie najskôr veľmi veterné počasie a následne aj pomerne výdatné zrážky. Okrem toho k nám však vpadne od severozápadu chladnejší vzduch, ktorý spôsobí, že sa na naše územie vráti typicky zimné počasie.

Európu čaká ďalšia vlna nepriaznivého počasia. Na vine to bude mať tlaková níž, ktorá dostala meno "Frederic" a táto tlaková níž sa aktuálne nachádza nad Severným morom, pričom pomaly postupuje smerom nad Škandináviu.

Frederic prinesie do Európy veľmi veterné počasie, ktoré môže páchať škody a silný vietor sa očakáva aj na našom území. Hlavným prínosom tejto tlakovej níže však bude to, že nad našim kontinentom otvorí chladnejšie prúdenie a studený vzduch sa postupne dostane nad mnohé štáty Európy, čo prinesie ďalšiu vlnu sneženia.

Čaká nás veterné počasie

Nadchádzajúce dni budú v Európe veľmi veterné. Veterno je už v týchto chvíľach v oblasti Britských ostrovov, kde poryvy vetra atakujú hranicu 100 km/h aj v nižších oblastiach. Počas nedele sa však rozfúka aj v našej oblasti.

Silný vietor očakáva od zajtrajšieho poludnia Francúzsko, Benelux, Nemecko, Poľsko, Česko a aj Slovensko. Najsilnejší vietor by mal fúkať v Nemecku a vo Francúzsku, kde poryvy vetra v nižších polohách budú dosahovať nárazy do 90 km/h. Najsilnejší vietor sa očakáva na horách, kde by nárazy vetra mohli dosahovať rýchlosť až 120 km/h.

Vietor začne silnieť aj na Slovensku a to už počas noci na nedeľu, pričom najsilnejší vietor sa očakáva v nedeľu dopoludnia. Nárazy vetra by mali na našom území dosahovať rýchlosť do 60 km/h, avšak na horách budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Frederic odštartuje sychravé a chladné počasie

Tlaková níž Frederic však bude mať dopad aj na návrat chladnejšieho, zimného počasia na náš kontinent. Otvorí sa chladnejšie prúdenie a súčasne sa nad Stredomorím a nad Jadranom budú prehlbovať sekundárne tlakové níže, ktoré začnú postupovať smerom nad Slovensko a prinesú pomerne výdatné zrážkové úhrny.

Keďže sa ochladí, tak treba počítať aj s návratom snehu. Prvá vlna zrážok dorazí na naše územie v nedeľu počas dňa a ďalšia vlna zrážok v rámci tlakovej níže z Jadranu príde v pondelok ráno. 

Ďalšie zrážkové vlny sa očakávajú takmer každý deň a prichádzať budú od západu až juhozápadu. Presný postup stredov tlakových níži bude mať vplyv na skupenstvo zrážok. Hranica sneženia tak bude stúpať aj klesať. Kde a v ktorých dňoch sa očakáva sneženie v jednotlivých oblastiach nájdete na ďalšej strane TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd