Dvaja mŕtvi, tornádo, 6 cm krúpy a vyvrátené stromy. To je aktuálna bilancia búrok

Peter Minárik

Mohutný búrkový komplex zasiahol dnes podvečer a večer Česko a spôsobil na mnohých miestach škody. Aktuálne búrky opúšťajú Česko a mieria do Poľska.

Studený front, ktorý sa aktuálne nachádza nad strednou Európou prináša extrémne búrky do viacerých štátov Európy. Búrková aktivita rozhodne neutícha a upokojí sa až počas víkendu.

V Taliansku sa podľa predpovedí vyskytlo tornádo a obrovské krúpy. V Česku zasa zabíjal silný vietor. Búrky zatiaľ vyprodukovali desiatky tisíc bleskov.

Tornádo v Taliansku a obrovské krúpy

Studený front sa tiahne naprieč strednou Európou a ako sme predpovedali, tak silné búrky sa dnes očakávali od Talianska až do Poľska, pričom práve severné Taliansko malo patriť k oblastiam, kde sa vyskytnú tie najextrémnejšie búrky a skutočne sa tak stalo.

Na severe Talianska sa vyskytlo niekoľko supercelárnych búrok, ktoré produkovali veľmi veľké krúpy. V Miláne a v mnohých ďalších častiach Lombardie padali krúpy s priemerom až 6 cm.

Krúpy, ktoré padali na severe Talianska, zdroj. meteoweb.it
Krúpy, ktoré padali na severe Talianska, zdroj. meteoweb.it

Krúpy ničili majetok a páchali veľké škody na úrode, no problémy spôsobil aj silný nárazový vietor. Hneď na niekoľkých miestach strhával strechy. Dnešné predpovede a dobré podmienky pre búrky aj v spodných vrstvách dávali predpoklad na to, že na severe Talianska sa vyskytne aj tornádo. To skutočne aj zosadlo pri mestečku Cavallermaggiore, južne od Turína. Našťastie však zosadlo mimo zastavané územie.

Tornádo v Cavallermaggiore (Cuneo), zdroj: meteoweb.it
Tornádo v Cavallermaggiore (Cuneo), zdroj: meteoweb.it

Dvaja mŕtvi po búrkach v Česku

Búrky vystrájali aj v susednom Česku, kde páchali veľké škody. Problémy spôsoboval predovšetkým vietor, ktorý vyvracal stromy, čo sa stalo osudné jednej posádke auta na Písecku. Veľký strom spadol na auto a zabil dvoch dospelých ľudí a zranil dve deti.

Intenzívne búrky spôsobili problémy aj v ďalších lokalitách Česka. Hasiči k 22:30 evidujú viac ako 430 výjazdov predovšetkým k popadaným stromom a zatopeným pivniciam.

V pohotovosti boli aj energetici. Bez dodávok energie sa ocitlo viac ako 60 000 domácností.

V Česku sa vyskytlo niekoľko superciel, ktoré produkovali veľké krúpy. Nad Českom udrelo dohromady 28 300 bleskov, pričom zatiaľ na studenom fronte počas dnešného dňa udrelo už 170 000 bleskov.

Búrky teraz čakajú aj Slovensko. Prvé sa objavia ráno na západe a postupne sa rozšíria na východ nad celé naše územie. Viac sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd