Dym z požiarov v Amerike zaznamenali až nad Slovenskom

Dominik Cenkner

Ničivé požiare na západe USA si doposiaľ vyžiadali desiatky obetí, množstvo ľudí je nezvestných a hasiči sú už bezmocní. A aj keď sa môže zdať, že nás sa to netýka, opak je pravdou.

Za posledný týždeň prišlo o život následkom mohutných požiarov v americkom štáte Oregon už 8 ľudí, informovala agentúra AP. Najmenej 11 ďalších prišlo o život v Kalifornii a v štáte Washington. V súvislosti so šírením požiarom bola evakuácia nariadená zatiaľ pre 40-tisíc ľudí. Asi pol milióna obyvateľov je v pohotovosti, pripravených na okamžitú evakuáciu. 

Obrovské požiare sú výsledkom klimatických zmien a nebezpečnou kombináciou meteorologických podmienok. Iný názor na to má americký prezident, Donald Trump, ktorý viackrát uviedol, že klimatické zmeny sú výmysel. Podľa neho je na vine lesné hospodárstvo. „Čoskoro sa ochladí, stačí to len pozorovať,“ uviedol.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že my s tým nemáme nič spoločné, nie je to celkom tak. Dym z požiarov na západe USA totiž zaznamenali aj meracie prístroje na Slovensku. Už v piatok 11. septembra bol dym pozorovaný nad Veľkou Britániou. Tam dokonca spôsobil nezvyčajne oranžovú oblohu.

V nedeľu sa dym vznášal pomerne nízko, Foto: shmu.sk
V nedeľu sa dym vznášal pomerne nízko, Foto: shmu.sk

Nad našim územím bol dym spozorovaný prvýkrát v sobotu 12. septembra po 18. hodine SEČ prostredníctvom lidaru na stanici SHMÚ v Gánovciach. Nachádzal sa vo výške od 9 do 11 km nad terénom. V nedeľu 13. septembra bola vrstva dymu zreteľne pozorovaná približne od 3. do 15. hodiny nášho času.

Pozorovateľov prekvapila čoraz nižšia poloha dymu. V nedeľu klesla na výšku približne 3 km nad terénom. Zaujímavá bola aj vertikálna hrúbka vrstvy dymu, ktorá v niektorých momentoch dosahovala až 2 km.

Nie je to prvýkrát, čo sa k nám dostal dym z požiarov na americkom kontinente. V rokoch 2016 a 2017 sme napr. zaznamenali dym z požiarov v Kanade.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd