Európa trpí extrémnou vlnou horúčav: 8 krajín zaznamenalo rekordné teploty v januári

Veronika Salayová

Osem európskych krajín zaznamenalo rekordne vysoké teploty začiatkom nového roka. Takéto teploty sú vysoko nadpriemerné a sú skôr typické pre apríl až máj, rozhodne nie pre január.

Európa má za sebou mimoriadne teplý december, kedy počasie na kontinente od polovice decembra začala ovplyvňovať tlaková níž, výsledkom čoho boli a stále sú nadpriemerne vysoké teploty.

December bol mimoriadne teplý a bolo zlomených niekoľko teplotných rekordov, avšak prelom rokov priniesol do Európy extrémne vysoké teploty a rekordy v mnohých štátoch padali znepokojivou rýchlosťou. 

Rekordne horúci januárový deň bol zaznamenaný v najmenej ôsmich európskych krajinách vrátane, a to v Poľsku, Čechách, Slovensku, Dánsku, Holandsku, Bielorusku, Litve a Lotyšsku. 

Najväčšie anomálie v Európe

Teploty boli začiatkom januára také vysoké, že teplotné anomálie sa pohybovali v šialených číslach. Napríklad v poľskom Korbielówe ortuť atakovala +19 °C – teplotu, na ktorú je Poľsko zvyknuté skôr v máji, a rozhodne nie v januári. Ide o teplotu o 18 °C nad ročným januárovým priemerom +1 °C, čo predstavuje obrovský extrém.

Obrovský odklon od dlhodobého normálu zaznamenali aj v Českej republike. V Javorníku namerali +19,6 °C v porovnaní s priemerom +3 °C v tomto ročnom období, čo je rozdiel takmer 17 °C. 

Severné Španielsko a juh Francúzska dokonca zaznamenali letné hodnoty. V španielskom Bilbau zaznamenali najteplejší januárový deň v histórii s teplotou až +24,9 °C. Rekordy boli prekonané aj na staniciach v Kantábrii, Astúrii a Baskicku.  

V Európe boli celkovo prekonané miestne rekordy na tisíckach jednotlivých meracích staníc, pričom napríklad len v Nemecku ich od 31. decembra do 2. januára bolo zaznamenaných takmer 950. 

Arktická zima vo východnej Európe

Vysoko nadpriemerné teploty prežívame aj v týchto dňoch v celej západnej, južnej a strednej Európe, kde vlna januárových horúčav pokračuje. Výnimkou je jedine východná Európa, ktorá v týchto dňoch zažíva zimu v pravom slova zmysle po tom, ako tam prúdi veľmi chladný arktický vzduch zo Sibíri. 

Ochladenie sa týka krajín ako Rusko, Bielorusko Lotyšsko, Litva, Estónsko a východná časť Ukrajiny. Teploty v Rusku počas najbližších dní budú klesať až k -40  °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd