EXTRÉM: Najskôr ľad paralyzuje oblasti. Potom príde snehová kalamita

Peter Minárik

Európske štáty sa pripravujú na extrémne počasie. To bude vyčíňať v nasledujúcich hodinách a spôsobí obrovské problémy. Najskôr príde ľad a následne snehová kalamita.

Už v nadchádzajúcich hodinách zažije Európa vyčíňanie extrémneho počasia. To k nám prinesie dážď, intenzívny mrznúci dážď aj husté sneženie a o problémy bude postarané.

Súboj teplého a studeného vzduchu

Na vine je súboj studeného vzduchu, ktorý k nám prúdi od severu z Arktídy a teplého vzduchu, ktorý sa nad naše územie dostáva od juhu.

Vďaka tomu zažíva už teraz Európa mimoriadne zaujímavé počasie. Od juhu k nám prúdi teplý vzduch a súčasne piesok zo Sahary, ktorý už zafarbil do hneda napríklad sneh v oblastí Pyrenejí a súčasne od severu prúdi arktický vzduch, ktorý napríklad do Poľska prináša teploty nižšie ako -10 °C. 

Môžeme však povedať, že najhoršie na tom nasledujúce hodiny bude stredná Európa. Práve tu sa totiž bude odohrávať súboj týchto dvoch teplotne rozdielnych vzduchových hmôt, čo povedie k extrémnemu počasiu.

Najskôr príde ľad

Našu oblasť najskôr zasiahne mrznúci dážď, ktorý bude aj intenzívny. Prvý sa vyskytne už v noci na nedeľu na Morave a na severe Maďarska, či východe Slovenska. To hlavné však príde v nedeľu.

V nedeľu ráno sa prvý mrznúci dážď objaví v Banskobystrickom a v Košickom kraji a potom sa rozšíri nad mnohé miesta stredného a východného Slovenska. Následne sa popoludní rozšíri nad južné Poľsko a Moravu.

Intenzita mrznúceho dažďa môže byť skutočne vysoká. Vytvoriť môže hrubú škrupinu viac ako 5 cm. To bude paralyzovať dopravu a pod ťarchou ľadu môžu padať elektrické vedenia a lámať sa stromy.

Kalamita dorazí po mrznúcom daždi

Medzičasom začne v západnom Česku, v Nemecku a v Poľsku výdatne snežiť. Postupne sa sneženie bude dostávať od severozápadu aj nad Slovensko.

V pondelok ráno môže snežiť už na celom severozápadnom Slovensku, na Záhorí, či v Bratislave.

Do pondelkového rána môže v Poľsku, či v Česku napadnúť 20 až 30 cm čerstvého snehu. Na našom území by mohlo napadnúť 5 až 10 cm snehu. Nasledujúce hodiny tak prinesú rozsiahle komplikácie. Viac o vývoji na Slovensku nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd