Cez Slovensko sa v noci prehnali búrky. Spôsobili problémy na cestách i s elektrinou

Dominik Cenkner

Slovensko má za sebou poriadne búrlivú noc. Búrky sa vyskytli takmer na celom území, pričom sprevádzané boli aj výraznejšími prejavmi. Aj preto miestami spôsobili škody.

Počasie u nás počas noci ovplyvňoval studený front, ktorý prešiel cez našu oblasť ďalej smerom na východ. Práve on sa postaral o to, že noc bola poriadne búrlivá.

Prvé búrky sa na našom území začali vyskytovať už po 21. hodine. Postaral sa o ne jednak zrážkový pás z Rakúska, ale k rozvoju konvekcie dochádzalo aj priamo nad naším územím.

Búrky tak najskôr zasiahli západné Slovensko. Postupne sa presúvali ďalej smerom na východ.

Najintenzívnejšie búrky na severozápade

Búrky s najintenzívnejšími prejavmi sme zaznamenali v Žilinskom kraji. Sprevádzané boli najmä silnejším vetrom.

Ten napr. pri Trstenej, v časti Nové Ústie zvalil strom na cestu. Vodiči preto museli úsekom prechádzať so zvýšenou opatrnosťou.

Silný vietor sa postaral aj o to, že niektoré časti Kysúc ostali bez elektrickej energie. Ešte na prelome nedele a pondelka hlásili výpadky napr. v Kysuckom Novom Meste.

Aby toho nebolo málo, v Martine viacerí pozorovali aj trombu. Ide o počiatočné štádium tornáda, ktoré sa však nedotkne zeme. Lievik, ktorý bol pozorovaný nad Martinom podľa čitateľov rotoval.

Spadnutý strom v okolí Trstenej, zdroj: Jakub Žulko
Spadnutý strom v okolí Trstenej, zdroj: Jakub Žulko

Búrlivo bolo do skorých ranných hodín

Búrky sa postupom noci presúvali ďalej smerom na východ. Tam však už výraznejšie problémy nespôsobili.

Portál Východoslovenskej distribučnej hlási na viacerých miestach problémy s dodávkou elektriny, ťažko však povedať, či za to môžu práve nočné búrky.

Tie začali odznievať v najvýchodnejších okresoch krátko po 04:30 ráno. Slabé búrky sa potom presunuli na Ukrajinu.

Množstvo zrážok nameraných medzi 08.08.2021 20:00 h až 09.08.2021 08:00 h, zdroj: shmu.sk
Množstvo zrážok nameraných medzi 08.08.2021 20:00 h až 09.08.2021 08:00 h, zdroj: shmu.sk

Množstvo bleskov a zrážok

Búrky, ktoré sa počas noci prehnali Slovenskom, boli sprevádzané výraznou bleskovou aktivitou. Len od polnoci dnešného dňa bolo detekciami bleskov zaznamenaných 2642 úderov bleskov.

Spolu tak v priebehu nedele a v noci z nedele na pondelok udrelo takmer 6500 bleskov. Okrem toho so sebou priniesli aj množstvo zrážok.

Najviac ich zaznamenali v severných častiach Slovenska a potom na východe. V niektorých lokalitách napršalo počas noci aj cez 30 mm, napr. stanica Ižkovce-Laborec hlási za posledných 6 hodín 32,5 mm zrážok.

Počas dnešného dňa sa už výraznejšie búrky neočakávajú. Aj celý tento týždeň by mal priniesť pokojnejšie počasie, zväčša len s prehánkami či búrkami, ktoré by však nemali byť intenzívne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd