FOTO: V Bratislave uviazla loď pre sucho a nízku hladinu Dunaja

Veronika Salayová

Na Dunaji uviazla loď, ktorá už štvrtý deň nehybne stojí neďaleko pri Riverparku v Bratislave. Dôvod je prostý − stalo sa to pre veľmi nízku hladinu Dunaja v dôsledku začínajúceho sucha.

Na Slovensku, ako aj vo väčšine krajín Európy panuje nadpriemerne teplé počasie. Po rekordne teplom októbri sa zrejme aj tohtoročný november zaradí medzi tie teplejšie mesiace v histórii meraní. Navyše teplé a stabilné počasie príliš mnoho zrážok neprinieslo, čo sa podpísalo aj na miernom poklese vodných tokov.

Výnimkou nie je ani Dunaj, kde na niektorých miestach klesla hladina vody natoľko, že znemožnila lodnú dopravu. V piatok dokonca jedna z lodí uviazla.

„Loď uviazla v plytčine v piatok 11. 11. 2022 v doobedňajších hodinách pri Riverparku z dôvodu vybočenie z plavebnej dráhy za jej ľavý okraj,“ pre iMeteo.sk to uviedol Peter Pollák, vedúci z Divízie vnútrozemskej plavby.

Ako ďalej dodal, uviaznutá loď neohrozuje ostatné plavidlá v plavebnej prevádzke. 

Nedostatok zrážok

Loď uviazla v dôsledku začínajúceho sucha. Hladina rieky Dunaj je síce ustálená, no má klesajúcu tendenciu a vody je tak menej. 

„Vzhľadom na klesajúcu tendenciu vodného stavu nie je momentálne možné určiť, kedy bude plavidlo schopné pokračovať v plavbe,“ dodal Pollák. 

To, dokedy loď ešte ostane na tomto mieste, bude záležať najmä od zrážok. Síce na naše územie mieria zrážky, no uvidíme, či budú natoľko výdatné, aby bolo lodi umožnené pokračovať v plavbe. Najskôr sa tak stane v druhej polovici týždňa. 

Viac o vývoji počasia na nasledujúce dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd