Hladina Dunaja je kriticky nízka! Plavba lodí sa čoskoro zastaví. Prvá už uviazla na plytčine

Peter Minárik

Sucho sa začína prejavovať aj na našej najväčšej rieke, ktorá preteká cez Slovensko. Dunaj má aktuálne mimoriadne nízku hladinu, pričom len za posledných 24 hodín klesla hladina o viac ako 10 cm. Problémy začína mať lodná doprava.

Sucho naďalej trápi Slovensko aj Európu. Po vyschnutých menších riekach začínajú mať problém aj veľké rieky a to ako v Európe, tak aj na Slovensku. Už o niekoľko hodín začnú na Dunaji prvé obmedzenia. Hladina rieky totiž nebezpečne klesá a predpovede naznačujú, že bude ešte horšie.

Vyschli najskôr menšie rieky, teraz vysychajú aj väčšie

Hneď na úvod treba poznamenať, že august, čo sa týka štatistiky je v Európe vždy najsuchším mesiacom. Hladiny aj väčších riek dosahujú minimá, no tento rok je situácia výnimočná a extrémna. Nielen v Európe, ale aj na Slovensku vysychajú aj rieky, ktoré vyschnú len málokedy.

Včera sme vás informovali o tom, že opäť vyschla rieka Bodva a zároveň aj rieka Štiavnica. Nedostatok zrážok mal zatiaľ vplyv len na menšie toky, no v našom regióne začína byť vážny problém už aj na väčších riekach.

Aktuálne najkritickejšia situácia je na rieke Rýn v Nemecku. Rýn je najdôležitejšia nemecká vodná cesta. Hladina vody pri Kaub medzi Mainzom a Koblenzom v Porýní-Falcku pokračovala aj začiatkom týždňa v poklese: z 37 centimetrov v nedeľu na iba 32 centimetrov v pondelok. Kaub je považovaný za dôležitý uzol pre vnútrozemskú lodnú dopravu na hornom Rýne.

Na najbližšie tri až štyri dni sa predpokladá, že hladina Rýna klesne o ďalších 5 až 10 cm. Atakované tak môže byť historické minimum. Doteraz najnižšiu hladinu namerali 22. októbra 2018 na úrovni 25 centimetrov. 

Problém už začína byť citeľný aj na Dunaji, ktorý je taktiež významnou dopravnou tepnou. Náklad sa musí obmedzovať, keďže hladina rieky klesá.

Hladina Dunaja je nebezpečne nízko

Veľmi nízke vodné stavy zaznamenali hydrológovia takmer v celom povodí Dunaja od Nemecka až po Rumunsko. V mnohých oblastiach je Dunaj už nižšie ako je bezpečná výška a aj preto sú obmedzenia v lodnej doprave. Najhoršia situácia je v Nemecku, v Rakúsku ale aj v Maďarsku, kde pre nízke vodné stavy je na viacerých miestach obmedzená alebo pozastavená lodná doprava.

Hladina Dunaja v Devíne dosahuje výšku len 100 cm a v Bratislave okolo 250 cm. Len za uplynulých 24 hodín klesla hladina Dunaja až o 10 cm a to už začína byť nebezpečné pre lodnú dopravu. Väčšina lodí má totiž ponor 230-250 cm a tak začínajú platiť prvé obmedzenia. Zatiaľ sú obmedzené nákladné lode, ale čoskoro hrozí zastavenie aj kabínových lodí, či rýchlolodí.

Prvé problémy boli zjavné už v nedeľu. Výletná loď Prešov, ktorá premáva medzi Bratislavou a Devínom uviazla na plytčine.

Počasie nenaznačuje, že by sa hydrologická situácia mala zlepšiť. Dnes sa očakáva ďalší pokles Dunaja o 5 až 7 cm. Hladina Dunaja v Bratislave tak klesne pod 250 cm. Situácia sa zlepší v závere týždňa, kedy studený front spolu s tlakovou nížou prinesú od štvrtka do horných úsekoch Dunaja výdatnejšie zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd