HOAX: Žiadne delfíny ani labute v Benátkach neplávali

Ľubomír Franko

Internetom sa v týchto dňoch šíri veľa nepravdivých a falošných informácií. Jednou z nich boli aj údajné delfíny a labute, ktoré sa ,,vrátili" do Benátok.

Pandémia koronavírusu SARS-COV-2 zmenila svet na nepoznanie. Vo viacerých krajinách sveta zakázali ľudom vychádzať z domu, chodiť do práce a hromadne sa stretávať. To viedlo napríklad v Číne či na severe Talianska k výraznému zlepšeniu kvality ovzdušia. 

Internetom sa takisto šíri aj správa, ktorá uvádza, že v Benátkach je voda priezračne čistá. Táto správa je pravdivá a mnohých nás potešila. Viaceré zdroje však priniesli informáciu, že tam pozorovali aj delfínov či labute, tieto informácie ale boli vymyslené.

Na šírenie nepravdivej informácie alebo inak aj HOAX-u upozornil časopis National Geographic.

Na videu, ktoré sa objavilo nedávno na internete môžeme pozorovať množstvo rýb a delfínov, ktoré sa údajne vrátili do benátskych ulíc. Video ale v skutočnosti pochádza z mesta Cagliari na Sardínii. 

Podobná nepravdivá informácia vyšla o labutiach, ktoré sa mali vrátiť do benátskych kanálov. Fotografia na Twitteri od neznámej autorky pod menom @ikaveri má medzičasom už viac ako 280-tisíc zdieľaní a cez milión ,,lajkov". 

Táto informácia je taktiež nepravdivá a fotografii pochádzajú v skutočnosti z talianskeho ostrova Burano.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd