Kanadské mesto Lytton, ktoré dosiahlo teplotný rekord, zasiahli ničivé požiare

Dominik Cenkner

Nebývalá vlna horúčav zasiahla severozápad USA a západ Kanady. Teploty sa tam šplhajú poradne vysoko, pričom rekordérom je obec Lytton. Práve tú z extrémnych horúčav zasiahli požiare.

Extrémna vlna horúčav, ktorá zasiahla severozápad USA a západnú Kanadu, je zodpovedná za smrť stoviek ľudí. Podľa CNN v dôsledku horúčav zomrelo v Kanade už 230 ľudí.

Extrémne horúčavy spôsobovali škody na cestách. V Eversone vo Washingtone bolo teplo také extrémne, že ulice a chodníky sa začali „trhať“. Na mnohých miestach sa objavili praskliny ktoré pre autá predstavovali potenciálne nebezpečenstvo.

Ešte horšia situácia je v Kanade. Teplota v Lyttone dosiahla hodnotu až +49,5 °C, pričom ide o absolútny teplotný rekord Kanady. Tento týždeň bolo v Kanade prekonaných spolu 103 tepelných rekordov, a to v Britskej Kolumbii, Alberte, Yukone a na Severozápadných teritóriách.

Práve spomínanú obec Lytton už naplno zasiahli ničivé požiare. Podľa informácií zhorelo 90 % obce.

Niekoľko nezvestných a množstvo evakuovaných

Ničivý požiar zachvátil malú obec v priebehu pár minút. Oheň už stihol zničiť väčšinu domovov a stavieb.

Podľa dostupných informácií je niekoľko ľudí nezvestných. Vyše 1000 obyvateľov priamo z Lyttonu, ale aj okolia, museli evakuovať.

„Je to strašné, celé mesto horí,“ uviedol starosta Jan Polderman. Videá, ktoré kolujú sociálnymi sieťami len dokazujú, o akú veľkú skazu ide.

Aj keď sa v oblasti už „ochladilo“, teploty sa aj v najbližších dňoch budú pohybovať až do +40 °C. Ostáva preto len dúfať, že sa oheň podarí čím skôr zastaviť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd