Na Slovensko mieri snehová kalamita. Snežiť bude aj v Bratislave. Na juhu a východe sa vylejú toky a hrozia búrky

Peter Minárik

Slovensko čaká ďalšia vlna výdatných zrážok, ktorá na naše územie dorazí počas nočných hodín. Táto vlna prinesie ďalšiu snehovú kalamitu, no na juhu a východe sa budú vyskytovať výdatné kvapalné zrážky a na krajnom východe sa vyskytnú dokonca aj búrky. Počasie tak bude nebezpečné a dynamické.

Slovensko už niekoľko dní sužuje sneženie, ktoré trápi predovšetkým horské priechody. Nižšie polohy zasa majú opačný problém. Vplyvom výdatných zrážok sa už začali vylievať vodné toky, ktoré predstavujú ohrozenie.

Ak ste si mysleli, že to najhoršie už máme za sebou, tak ste na omyle. To najhoršie nás ešte len čaká. Čaká nás výdatné sneženie, no v nižších polohách bude tak pršať, že to rozvodní vodné toky a dokonca sa môžu vyskytovať aj búrky.

Dážď rozvodní toky a vyskytnú sa aj búrky

Počasie v našej oblasti začína ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorá sa prehĺbila nad oblasťou Jadranu a aktuálne postupuje cez Balkán nad Maďarsko. Počas zajtrajšieho dňa sa bude presúvať smerom nad Ukrajinu. S touto tlakovou nížou bude spojené rozsiahle zrážkové pole, ktoré ovplyvní počasie na mnohých miestach.

V nižších polohách pôjde prevažne o výdatné zrážky a to predovšetkým na juhu a východe Slovenska, kde môžu spadnúť desiatky milimetrov zrážok. Povodia v tejto oblasti sú extrémne nasýtené už teraz. V Košickom kraji dosahujú toky Olšava a Roňava už 3. povodňový stupeň. Na juhu stredného Slovenska prekročili povodňové stupne viaceré rieky. Aktuálne toky prevažne klesajú, no ako upozorňujeme, keďže sa blížia ďalšie výdatné zrážky, tak treba počítať s ďalším výrazným vzostupom tokov.

Výdatne začne pršať od dnešnej noci až do zajtrajšieho večera a aby toho nebolo málo, tak dokonca hrozia aj búrky. Priamo nad našim územím sa totiž bude miešať teplý vzduch so studeným a tento výrazný teplotný kontrast spôsobí, že predovšetkým vo štvrtok počas dňa sa v oblasti východného Slovenska budú vyskytovať aj búrky. Najvyššia pravdepodobnosť búrok je v oblasti Východoslovenskej nížiny a na krajnom východe.

Zatiaľ čo juh a východ nášho územia bude sužovať výdatný lejak a dokonca aj búrky, tak zvyšné časti Slovenska budú bojovať s návalmi snehu.

Príde snehová kalamita a sneženie čaká aj Bratislavu

Horské oblasti čaká ďalšia dávka nového snehu, ktorá opäť spôsobí rozsiahle dopravné komplikácie a môžeme spokojne tvrdiť to, že táto vlna sneženia, ktorá sa blíži bude najvýdatnejšia z celého tohto týždňa. Rozsiahle sneženie sa očakáva predovšetkým na Spiši a v oblasti Gemera, no ako to už pri tlakových nížach býva zvykom, tak presné rozloženie bude závisieť od presnej trajektórie stredu tlakovej níže.

V nadchádzajúcich hodinách bude na našom území panovať jedno pravidlo: "Čím západnejšie sa budete nachádzať, tým bude hranica sneženia ležať nižšie". V číslach to bude vyzerať tak, že na juhovýchode bude snežiť od 1200 metrov, ale na západe môže snežiť už od 300 metrov.

Ktoré oblasti dostanú nadchádzajúce hodiny najviac snehu, koľko snehu napadne na západe a kde najvýdatnejšie zaprší sa dozviete na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd