Na východe Slovenska stále pátrajú po tigrovi z Ukrajiny. Zviera má byť na ľudí zvyknuté

Dominik Cenkner

Včera večer sme vás medzi prvými informovali o tom, že v okolí slovensko-ukrajinskej hranice bol spozorovaný tiger. Prvotné správy hovorili o tom, že mal ujsť z jednej zo zoologických záhrad na Ukrajine.

Správa o tigrovi sa rýchlo začala šíriť medzi obyvateľmi prihraničných obcí, ktorí sa právom cítili v ohrození. Až v priebehu dnešného dňa vysvitli ďalšie informácie.

Ako informuje TASR, tiger, ktorého zachytili fotopasce na ukrajinsko-slovenskej hranici, ušiel z domáceho chovu jedného z obyvateľov v obci Strychava na zakarpatskej Ukrajine.

Riaditeľ Správy Národného parku Poloniny Miroslav Buraľ priblížil, že mláďa ešte na začiatku vojnového konfliktu previezli zo zoologickej záhrady z východnej časti Ukrajiny pre prebiehajúce boje.

Pohyb mladého tigra zaznamenali fotografie z fotopascí v územnej pôsobnosti Správy Národného parku (NP) Poloniny, v katastroch obcí Brezovec, Klenová a Ulič. Pri pohybe v teréne je preto podľa ochranárov potrebné zachovať obozretnosť, zároveň nešíriť paniku.

V prípade, že niekto šelmu spozoruje, mal by to ohlásiť polícii, starostovi najbližšej obce, prípadne priamo Správe NP na čísle 0911 011 382.

Tiger má byť na ľudí zvyknutý

Podľa riaditeľa Správy Národného parku Poloniny, Buraľa, ide o o niekoľkomesačné mláďa. To bolo držané v chove vo voliére, kde sa k nemu chodili fotiť rodiny s deťmi.

Na prítomnosť človeka by preto mal byť zvyknutý. Opatrnosti ale nie je nikdy dosť.

Zastreliť ho sa vám nemusí vyplatiť

Tiger je chránený druh. Ak by sa niekomu podarilo zastreliť ho, hrozila by mu mastná pokuta.

„Rozhodne by sa však nemali konať nejaké poľovačky na tigra. Je na zozname CITES, ale najmä, je to nebezpečné zviera,“ informovala pre tvnoviny.sk Jana Žjak z komunikačného odboru Ministerstva životného prostredia SR.

Okrem toho je veľmi pravdepodobné, že tiger prešiel naspäť na ukrajinskú stranu. Takže popri jeho pátraní by sa ľudia mohli sami dostať do problémov pre nelegálne prekročenie hranice.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd