Nad Českom sa sformovalo bow echo. Búrky páchajú škody. Po polnoci môžu doraziť aj na Slovensko

Dominik Cenkner

Dnešný deň priniesol do našej oblasti veľmi silné búrky. Tie napáchali množstvo škôd najmä v susednej Českej repubike, kde sa večer sformovalo aj bow echo. Búrky pritom môžu udrieť aj na Slovensku.

Prvá vlna búrok sa okolo poludnia začala presúvať cez Rakúsko smerom do Česka, kde sa postarala o veľmi búrlivé a upršané dopoludnie. Búrky udreli predovšetkým prívalovými zrážkami. Tie spôsobili bleskové povodne na viacerých miestach.

„Doslova explozívny vývoj prebiehal aj v okolí Znojma, kde sa búrka presúva na sever až mierny severozápad. Bol zaznamenaný aj tzv. splitting, teda rozdelenie búrkového jadra na dve časti, čo sa vyskytuje pri supercelárnych búrkach,“ informoval Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Okrem superciel, ktoré miestami priniesli aj krúpy o priemere 5 cm, sa vo večerných hodinách v susednom Česku vyskytlo aj bow echo.

Bow echo je jedným z najnebezpečnejších veterných javov sprevádzajúci veľké búrkové systémy. O bow echu hovoríme vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch. Tento jav vzniká najmä v situáciach, keď veľmi silné prúdenie do tylovej časti búrky alebo rozsiahly downburst akceleruje jednu časť systému smerom dopredu.

Viacero miest zaplavilo

Bow echo rýchlo postúpilo nad Česko, kde aj v týchto chvíľach spôsobuje množstvo škôd. Sprevádzané je totiž nárazovým vetrom i intenzívnejšími zrážkami. V dôsledku toho už viacero miest zaplavila voda.

O intenzite zrážok svedčia aj namerané hodnoty na meteo staniciach. Na stanici Ktiš v južných Čechách zaznamenali za dve hodiny 75 mm zrážok. V oblasti južných a juhozápadných Čiech pritom stále prší. Vyskytuje sa tam trvalejší dážď.

Búrky môžu udrieť aj na Slovensku

Aj keď búrková línia nad Českom postupne slabne, stále je možnosť, že by sa nejaké pozostatky búrok dostali aj nad západné Slovensko.Najnovšie výstupy modelov však tomu nie sú naklonené.

Situáciu preto budeme pozorne sledovať. Na záver len pripomíname, že aktuálnu polohu búrok môžete sledovať aj LIVE, a to cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd