Nad Slovensko mieri ďalšie sneženie. Sneh tentoraz napadne aj na západnom Slovensku

Peter Minárik

Dočkáme sa ďalšej snehovej nádielky, ktorá zasype viaceré oblasti. Najviac snehu samozrejme opäť obdržia horské oblasti, avšak na novú snehovú pokrývku sa musia pripraviť aj obyvatelia západného Slovenska. Pred nami je zasnežená noc.

Slovensko už zasiahlo niekoľko vĺn sneženia, ktoré priniesli sneh predovšetkým do horských oblastí, kde už leží niekoľko desiatok centimetrov nového snehu. Sneženie prinieslo do vyššie položených oblastí už niekoľko snehových kalamít.

Najviac snehu máme na horách, kde je zároveň najviac snehu od začiatku zimy. Vplyvom toho výrazne stúpa lavínové nebezpečenstvo, ktoré v Nízkych Tatrách dosahuje 4. stupeň z 5- dielnej medzinárodnej stupnice. 

Najviac snehu z našich staníc evidujú na Chopku, kde napadlo v uplynulých dňoch až 80 cm snehu. Snehová pokrývka tu aktuálne dosahuje výšku 185 cm. Druhá najvyššia snehová pokrývka je na Lomnickom štíte, kde máme už 140 cm snehu a Štrbské pleso má 64 cm.

Veľa snehu však konečne máme už aj v nižších polohách. Telgárt na Horehroní hlási 44 cm, Poprad hlási 23 cm a v oravskom Liesku napadlo už 23 cm snehu.

V nadchádzajúcich hodinách sa však Slovensko dočká ďalšej snehovej nádielky. Počasie totiž začína ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorá opäť na Slovensko prinesie výdatnejšie zrážky. Tentoraz by však malo ísť primárne o sneh a to aj v najnižších polohách Slovenska.

Snežiť bude na mnohých miestach

Zrážky sa už v týchto chvíľach rozširujú od juhovýchodu nad oblasť východného Slovenska. Ide prevažne o sneženie, avšak vo Východoslovenskej nížine a na juhu Banskobystrického kraja prší. V týchto oblastiach by malo pršať aj naďalej a tieto oblasti budú patriť k posledným, kde sa kvapalné zrážky zmenia na snehové.

Na zvyšku územia však pôjde výlučne o sneženie a to vrátane Košíc, kde už taktiež začalo snežiť. Sneženia sa v nadchádzajúcich hodinách dočká aj západ Slovenska a to vrátane Bratislavy.

Okolo tlakovej níže, ktorá sa presúva cez východný Balkán sa obtáča ďalšie rozsiahle zrážkové pole. Keďže stred tlakovej níže putuje východným Balkánom, čo je zmena oproti uplynulým postupom tlakových níží, tak studený vzduch sa od severovýchodu dostáva nad ďalšie časti Slovenska.

Hranica sneženia tak na takmer celom Slovensku klesne na úroveň okolo 200 m n.m., lokálne aj nižšie a v priebehu popoludnia a najmä večer sa tak nad Slovensko začne rozširovať pásmo sneženia.

Pripravte sa na nový sneh

Najvýraznejšie zrážky sa na našom území očakávajú vo večerných a v nočných hodinách. Najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú na východnom a severnom Slovensku, kde by mohlo napadnúť aj niekoľko desiatok centimetrov snehu.

Sneženie však zasiahne aj západné Slovensko a to predovšetkým Záhorie. V ktorých oblastiach napadne sneh a čo čakať sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd