Nad Slovensko mieri komplex silných búrok. Hrozia supercely

Nad Slovensko mieri komplex silných búrok. Hrozia supercely
Peter Minárik

Zatiaľ čo sa búrky objavovali nad západným Slovenskom, tak nad východom sa labilizoval vzduch. Aktuálne sa však v tomto vzduchu vytvára komplex silných búrok.

Podľa numerických modelov by mali mať búrky dnes potenciál byť najsilnejšie v oblasti východného Slovenska a podľa aktuálnych radarových dát sa to aj potvrdzuje.

V oblasti východného Slovenska sa počas dopoludnia nevyskytovali búrky a zrážky, ktoré by obmedzovali labilizáciu vzduchu. Vzduch je tak nad východom veľmi instabilný a súčasne tu panujú vynikajúce dynamické parametre, ktoré dopomôžu nárastu búrok, ktoré môžu byť až veľmi silné. 

Aktuálne sa v oblasti severovýchodného Maďarska tvorí komplex silných búrok, ktoré začínajú vytvárať výraznejší celok, ktorý sa rozrastá smerom nad východné Slovensko. 

aktuálny radarový záber
aktuálny radarový záber

Búrky sa už v týchto chvíľach vyskytujú v okolí Košíc a v nasledujúcich minútach bude aktivita rásť. Práve v oblasti východného Slovenska, najmä však vo Východoslovenskej nížine počítajte s tým, že búrky môžu byť veľmi silné a je tu vysoká pravdepodobnosť vzniku supercelárnych búrok. 

AKTUALIZÁCIA:Silné búrky skutočne zasiahli naše územie. Na západe sa vyskytla tromba. Prešov zasa zaplavila voda.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd