Najmä na západe výdatnejšie prší. Neprestane až do večera

Peter Minárik

Je tu ďalšia zmena v charaktere počasia. Od rána v oblasti západného Slovenska pomerne výraznejšie prší a tak skoro dážď neustane. Podľa predpovedí by zrážky mali ustávať až vo večerných hodinách.

Počas včerajšieho dňa bolo v Európe mimoriadne búrlivo, pričom lokálne sa vyskytli aj extrémnejšie búrky a to predovšetkým v oblasti Talianska a severného Stredomoria. V priebehu nočných hodín sa pozostatky týchto búrok, respektíve zrážkového poľa dostali do ďalších oblasti Európy.

Zrážky sa dostali do Maďarska, Česka, Rakúska a aj na Slovensko a z nich prevažne prší a pršať by malo až do večerných hodín.

Počasie pod vplyvom tlakovej níže

Počasie na našom území ovplyvňuje oblasť tlakovej níže, ktorá sa včera nachádzala nad severným Talianskom a prinášala tu búrky. Táto tlaková níž sa postupne presunula nad Chorvátsko a v ranných hodinách začala postupovať smerom nad Maďarsko.

Táto tlaková níž sa postupne vypĺňa, čím zaniká, no súčasne s ňou je spojené zrážkové pole, ktoré prináša výraznejšie zrážky.

To by malo počasie na našom území ovplyvňovať aj v nadchádzajúcich hodinách a zrážky, ktoré bude prinášať budú stacionárnejšieho charakteru a sústredia sa predovšetkým do oblasti západného Slovenska.

Dážď do večera najmä na západe

Zrážková činnosť by mala na našom území pokračovať až do večerných hodín. Predpokladá sa, že okolo 18:00 začnú zrážky výraznejšie slabnúť a do polnoci by mali zaniknúť.

Aj naďalej treba počítať s tým, že zrážky budú sústredené predovšetkým do oblasti západného Slovenska. Za uplynulé hodiny spadlo v okolí Bratislavy a krajného juhozápadu aj 20 mm zrážok a do večerných hodín by mohlo ešte pribudnúť 5 až 10 mm zrážok.

Počasie sa zmení

Súčasne sa od západu tlačí nad alpskú oblasť tlaková výš, ktorá spôsobí, že sa charakter počasia na našom území zmení.

Okolo tejto tlakovej níže a tlakovej níže nad Maďarskom, ktorá teraz prináša na západné Slovensko dážď k nám vpadne od severu chladnejší vzduch.

Treba sa tak pripraviť na chladnejšie dni. Maximálne teploty sa po veľmi teplom víkende budú pohybovať v intervale od +14 do +20 °C, na západnom Slovensku ojedinele aj viac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd