Máme za sebou mimoriadne teplú noc. V Tatranskej Polianke namerali až +15,5 °C

Dominik Cenkner

V noci na prelome rokov 2022 a 2023 do našej oblasti začal vo veľkom prúdiť veľmi teplý vzduch. Pocítili to najmä horské oblasti v okolí Tatier, kde sa teploty šplhali poriadne vysoko.

Počasie u nás už od Silvestra ovplyvňuje veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Ten k nám prúdi od juhozápadu, pričom jeho prílev vyvrcholí práve počas dnešného dňa.

Už počas uplynulej noci sme však mohli sledovať to, ako ovplyvňuje počasie na Slovensku. Dialo sa tak najmä na horách, kde priniesol teploty, ktoré by sme skôr pripísali nejakému mestu v jednej zo slovenských nížin počas jari. 

Najteplejšie z oficiálnych staníc Slovenského hydrometeorologického ústavu bolo v Tatranskej Polianke, kde o 03:00 h namerali až +15,5 °C. Nezaostávala ani Tatranská Javorina s maximom na úrovni +13,4 °C, a to v rovnakom čase.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Vysoké teploty vo viacerých európskych krajinách

Už v sobotu sme vás informovali, že hneď niekoľko európskych krajín na západe hlásilo mimoriadne vysoké teploty. Teploty v takom Česku či Rakúsku vystúpili nad +18 °C. 

Ešte teplejšie bolo napr. vo Francúzsku či Nemecku. Vysoké teploty na mnohých staniciach prepisovali rekordy. Len vo Francúzsku až 112 meteorologických staníc prekonalo svoj rekord.

Teplo vo viacerých európskych krajinách zostalo aj počas nočných hodín. Dokonca aj na severe Poľska sa teploty na prelome rokov udržali nad hodnotou +10 °C.

Teploty v Európe 1. januára 2023 o 6:50 h, zdroj: meteociel.fr
Teploty v Európe 1. januára 2023 o 6:50 h, zdroj: meteociel.fr

Na Slovensku bude najteplejšie práve dnes, na Nový rok

Počasie u nás na Nový rok ovplyvňuje oblasť vysokého tlaku vzduchu nad Stredomorím a juhovýchodnou Európou a oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad severozápadnou až severnou časťou starého kontinentu. Práve medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi k nám pôvodom až tropický vzduch prúdi. 

Prvý deň roka 2023 prinesie oblačné až zamračené počasie, ojedinele treba počítať s hmlami. Bude dochádzať k inverzii, to znamená, že na horách, ale miestami aj v nižších polohách bude oblačnosti menej. 

Ojedinele treba počítať so slabými zrážkami. Bude veľmi teplo. Najvyššia denná teplota vystúpi v rozmedzí od +4 °C do +9 °C. Avšak na horách, resp. na Orave, hornom Spiši, juhozápade a pri zmenšenej oblačnosti sa bude ortuť teplomera v maximách pohybovať od +10 °C až do +15 °C.

Na záver len dodajme, že aj keď viaceré stanice dnes prepíšu, alebo už prepísali svoj teplotný rekord, najmä tie na horách, k prelomeniu absolútneho mesačného teplotného rekordu nedôjde. Ten doposiaľ drží Bratislava, konkrétne Mlynská dolina, kde v roku 2002, konkrétne 29. januára, namerali až +20,2 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd