„Peklo“ na Slovensku začína: Pripravte sa na veľmi vysoké teploty

Veronika Salayová

Nasledujúce dni Slovensko čakajú priam pekelné horúčavy. Pripravte sa veľmi vysoké teploty, nepodceňujte pitný režim a obmedzte dlhý pobyt na priamom slnku. Teplo bude až neúnosné. 

Kým pondelok bol „najchladnejším“ dňom tohto týždňa, utorok priniesol na naše územie už výrazne vyššie teploty. V Dolných Plachtinciach sa včera vyšplhala teplota na tropických +35,0 °C. 

Na území Slovenska však ešte nebol taký teplý vzduch ako na západe Európy, kde bolo zlomených viacero teplotných rekordov. V Anglicku v utorok popoludní zaznamenali najvyššiu maximálnu teplotu v histórii meraní. Teplota v Coningsby vystúpila na hodnotu +40,3 °C. 

Dnes bude na naše územie prúdiť horúci vzduch práve zo západnej Európy, takže teploty vystúpia ešte vyššie a tieto dni budú atakovať hranicu +40 °C, navyše vzduch bude veľmi suchý. Treba sa pripraviť na veľmi vysoké teploty počas nasledujúcich dní. 

„Peklo“ práve začína

Dnes vystúpia na celom území Slovenska teploty nad +30 °C, s výnimkou horských oblastí. Teploty okolo +31 °C budú aj na Orave, Kysuciach či Zamagurí. V južných oblastiach Slovenska však bude ešte teplejšie, a to s teplotami +35 °C, pričom na Záhorí vystúpi teplota až na +36 °C.

Streda. Zdroj: iMeteo
Streda. Zdroj: iMeteo

Vo štvrtok bude naďalej k nám prúdiť tropický vzduch a teploty v tento deň vystúpia ešte vyššie. Najteplejšie bude na Gemeri, kde sa teploty vyšplhajú na hodnotu +38 °C. Na západe sa budú teploty pohybovať okolo +36 °C a na východe okolo +33 °C. Štvrtok by mal byť najteplejším dňom tohto týždňa. 

Švrtok. Zdroj: iMeteo
Štvrtok. Zdroj: iMeteo

Po pekelne horúcom štvrtku nás však nečaká žiadne výrazné ochladenie. Aj keď teploty budú o niečo nižšie oproti štvrtku, stále budú veľmi vysoké. Na západe a juhu Slovenska vystúpia do +35 °C a na severe bude o niečo príjemnejšie s teplotami okolo +26 °C.

Piatok. Zdroj: iMeteo
Piatok. Zdroj: iMeteo

Čaká nás horúci víkend

Aj víkend bude horúci, pričom východ Slovenska bude o niečo teplejší ako západ. Teploty vystúpia do +36 °C a nedeľa bude takisto horúca s teplotami do +34 °C. 

Veľmi vysoké teploty, ktoré trvajú niekoľko dní, netreba podceňovať. Predstavujú zvýšenú záťaž pre chorých, deti, tehotné ženy a seniorov.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd