FOTO: Pri Terchovej spadlo bralo. Uzavretá je cesta do Vrátnej doliny

Veronika Sádovská

Dnes skoro ráno sa odtrhla časť skalného masívu nad cestou č. 2076 do Vrátnej doliny neďaleko Terchovej. Cesta je neprejazdná.

Krátko po 5. hodine ráno zahatali veľké kusy skál cestu neďaleko Terchovej. Zo skalného masívu sa odtrhlo niekoľko väčších balvanov a spolu s menšími kúskami skál a zeminy zahatali cestu vo Vrátnej doline.

Polícia a hasiči už pracujú na odstránení balvanov a kusov stromov, ktoré so sebou strhli. Zosunuté skaly na pár hodín úplne odstavili časť Terchovej - osadu Štefanová.

Cesta je jediným miestom na prístup do osady Štefanová a turisticky atraktívnej oblasti v okolí Vrátnej doliny.

Hasiči museli s ťažkou technikou najväčší kus brala rozbiť na menšie skaly a postupne ich odvážajú. Cestu čistia aj od popadaných stromov a zeminy.

Bralo na Tiesňavách sa zosunulo už v roku 2019, avšak na opačnej strane. Kvôli tomu obec vyhlásila mimoriadnu situáciu a tá platí v mieste bývalého zosuvu až doteraz.

Tiesňavy sú národná prírodná rezervácia a tvoria vstup do Vrátnej doliny. Skalné útvary sú zložené z vápencov, dolomitov a podložie tvorí slienitý vápenec. Cesta vedie priamo popod tieto impozantné skaly.

Županka Erika Jurinová pripomenula, že lokalita je v najvyššom stupni ochrany, preto je veľmi náročné skĺbiť ochranu prírody s bezpečnosťou na ceste.

"Pred nedávnom sme sanovali bralo z druhej strany, za potokom. Mimoriadna situácia stále pretrváva. Dnes vidíme, že úsekov na zabezpečenie je viac. V tejto chvlíli je obrovská skala rozbitá a odvezená, svah je očistený od možných ďalších nebezpečných častí. Ešte dnes prídu na miesto geológovia aby posúdili stabilitu terénu,"naznačila plány.

Miesto si bol pozrieť aj podpredseda Žilinského samosprávneho kraja a bývalý starosta Terchovej Milan Laurenčík.

Spomína si, že podobný zosuv tu nastal aj v 70-tych rokoch minulého storočia, naposledy aj pred rokom a pol.

"V tejto časti je stále vyhlásená Mimoriadna situácia v súvislosti s pádom brala z roku 2019. Myslím si, že by bolo vhodne geologický preskúmať tuto časť Vratnej, pretože pri frekvencii dopravy hrozí, že to nemusí vždy dopadnúť tak šťastne, ako doteraz," povedal Laurenčík.

VIDEO zo zasypanej oblasti nájdete v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd