Príde ešte poriadna zima ? Už to tak nevyzerá

Príde ešte poriadna zima ? Už to tak nevyzerá
Peter Minárik

Tohtoročná zima je na mrazy a aj sneženie doslova chudobná. Snehu je málo nielen v nižších polohách, ale aj na horách. Prečo je to tak ? A zmení sa niečo ?

Okrem pár dňovej nádielky snehu je tento rok na sneh veľmi biedny. Trápia sa aj naše hory a prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk, ktorí by bez technického zasnežovania tento rok asi neotvorili. Zima je tento rok slabá a vyzerá to tak, že sa v dohľadnej dobe ani nič nezmení.

Studený vzduch sa nedokáže prebojovať

Do Európy sa totiž nemôže dostať studený vzduch z Arktídy, ktorý by tu priniesol skutočné mrazy a sneženie. Je to tak preto, že tento rok sa index Arktickej oscilácie pohybuje na mimoriadne vysokých, dokonca rekordných hodnotách.

Na úvod, ale čo to ten index Arktickej oscilácie (A0) vlastne je. Tento index charakterizuje polárny vortex (vír), ktorý rotuje okolo severného pólu. Ak je fáza pozitívna, čo sa deje aj teraz, tak vír rotuje veľmi rýchlo a vytvára sa pomyselná hrádza, ktorá bráni tomu, aby sa studený vzduch dostal do južnejších zemepisných šírok a chladný vzduch sa tak k nám jednoducho nedostane.

Ak je index Artkickej ocilácie negatívny, tak vír rotuje pomaly a je slabo narušený. Pri vhodných podmienkach tak dokáže studený vzduch vír prerušiť, resp. natiahnuť do nižších zemepisných šírok a studený vzduch sa dokáže dostať aj nad Európu. 

Veľmi pekne to ilustruje obrázok. Vľavo je pozitívna fáza indexu AO, kedy teda vír rotuje rýchlo okolo severného pólu a to vytvára vhodné podmienky, aby sa zasa nad Atlantikom prehlbovali tlakové níže, ktoré do Európy prinášajú víchrice a upršané počasie.

Naopak vpravo je negatívna fáza AO indexu a studený vzduch sa tak dokáže dostať aj do južnejších zemepisných šírok.

zdroj: nsidc.org
zdroj: nsidc.org

Index AO je rekordný

V uplynulých dňoch sme zaznamenali rekordné hodnoty indexu Arktickej oscilácie. Tie sa dostali až na +6,34, čo prekonalo historický rekord z 26.2.1990, kedy bol AO index 5,9

hodnoty AO indexu, zdroj: NOAA
hodnoty AO indexu, zdroj: NOAA

Na priebehu indexu AO môžete vidieť, že počas celej zimy je index AO pozitívny a tak studený vzduch sa len ťažko dostáva do Európy.

Predpovede indexu AO do konca februára naznačujú, že hodnoty budú stále vysoko pozitívne. Prepad studeného vzduchu tak zatiaľ do Európy nehrozí.

Udiať sa tak môže ku koncu mesiaca, kedy je nádej, že index AO poklesne k nule, prípadne slabo pod. Aj to však dlhšie trvajúcu zimu s bohatou snehovou nádielkou zrejme neprinesie.

Predpoveď počasia do konca mesiaca nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd