Prvá predpoveď odborníkov na zimu: Európu čakajú tuhé mrazy. Čo ich spôsobí?

Dominik Cenkner

Leto sa nám blíži ku svojmu koncu a mnohí už vyzvedajú, čo nás čaká v najbližších mesiacoch. V súvislosti so svetovým dianím Európu zaujíma najmä predpoveď na zimu 2022/2023.

Pred pár dňami sme vás informovali o predpovedi americkej meteorologickej spoločnosti AccuWeather pre tohtoročnú jeseň. Podľa nej prechod z leta do jesene nemusí byť pre mnohých Európanov výrazne postrehnuteľný.

Na začiatku jesene budú v Európe naďalej pretrvávať teplé a suché podmienky. Očakáva sa, že dominantná oblasť vysokého tlaku, ktorá viedla toto leto k extrémnym vlnám horúčav, zostane pevne na svojom mieste aspoň počas prvej časti jesene.

To sa premietne do teplôt. Tie budú o 1 až 2 °C nad normálom vo veľkej časti západnej a strednej Európy.

Dlhodobá predpoveď počasia na jeseň 2022, zdroj: AccuWeather
Dlhodobá predpoveď počasia na jeseň 2022, zdroj: AccuWeather

Zima bude kritická

V súvislosti s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine, následným zdražovaním energií a škrtením dodávok plynu z ruskej strany, sa mnohí obávajú tohtoročnej zimy.

Odborníci teraz prišli s prvou prognózou na zimu 2022/2023. Tá má priniesť tuhé mrazy.

Najchladnejšia zima sa očakáva na juhu Španielska a vo Francúzsku. Mrazy však zasiahnu aj celú Európu a severné a východné časti USA.

Na vine je sopka

Podľa odborníkov sú na vine následky januárovej erupcie podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Výbuch sopky pri tichomorskom súostroví Tonga v januári tohto roku priniesol do ovzdušia také množstvo vody, že to bude mať niekoľkomesačný vplyv na počasie v Európe a Spojených štátoch.

Podľa odbornej webovej stránky Severe Weather Europe budú nízke teploty trvať minimálne do konca zimy. Podľa nich sa voda a para dostali cez najnižšiu vrstvu atmosféry, kde sa nachádzajú oblaky, do stratosféry, ktorá je zvyčajne veľmi suchá. Tam sa výrazne ochladili, ale neprešli cez ozónovú vrstvu.

„Po veľkom uvoľnení vody z januárovej sopečnej erupcie teraz zaznamenávame dramatické ochladenie stratosféry," uviedli odborníci.

Na záver len pripomenieme, že podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla 15. januára tohto roku. Oblak popola, pary a sopečných plynov vystúpil do výšky 20 kilometrov.

Erupcia spôsobila vlnu cunami vysokú 1,2 metra, pričom vlny vysoké viac ako 80 centimetrov dosiahli pobrežie hlavného mesta Tonga. Menšie prívalové vlny zasiahli aj pobrežie Americkej Samoy, Havaja, západného pobrežia USA a Japonska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd