PRVÉ INFO: Do Európy dorazia v pondelok zvyšky hurikánu

Peter Minárik

Nad Atlantickým oceánom sa nachádzajú pozostatky ex-hurikánu Helene. Tá už zajtra zasiahne Azorské ostrovy a na začiatku týždňa ovplyvní počasie aj v Európe, vrátane nášho územia.

Na našej planéte v týchto chvíľach zúria dva obrovské prírodné živly. V Spojených štátoch trápi hurikán Florence a Filipíny zasiahol supertajfún Mangkhut, ktorý na začiatku týždňa ohrozí aj Čínu.

Vystrájanie prírodných živlov však čaká aj Európu. Do Európy totiž mieria pozostatky hurikánu, ktorý sa sformoval nad Atlantickým oceánom.

Hurikán sa sformoval nad Atlantikom

V priebehu tohto týždňa sa západne od Afriky začala prehlbovať výrazná cyklóna. Tá v oblasti Kapverdských ostrovov dosiahla silu hurikánu 1. kategórie. Hurikán tak dostal svoje meno Helene a odborníci ho začali detailnejšie sledovať. 

Hurikán dosiahol silu 1. kategórie. Teda podobnú intenzitu, ako aktuálne dosahuje hurikán Florence na východe Spojených štátov.

Silu vetra o sile hurikánu vidieť na mape bordovou farbou a ako vidieť, intenzita hurikánu nezasiahla žiadnu obývanú oblasť.

Helene následne postupovala smerom na sever a nad chladnejšími vodami Atlantiku degradovala na tropickú búrku.

Tropická búrka zamieri k Európe

Helene už aktuálne nie je hurikánom. Je tropickou búrkou, ktorá v priebehu soboty zasiahne Azorské ostrovy. Na nich očakávajú najmä silný vietor. V sobotu večer by poryvy vetra mohli dosahovať rýchlosť až 150 km/h

Tropická búrka bude následne postupovať smerom k severovýchodu a bude sa blížiť k Európe. Pobrežie Európy zasiahne v pondelok podvečer.

Helene však po príchode nad Európu nebude mať už ani silu tropickej búrky. Pôjde už len o post-tropickú cyklónu alebo ak chcete ex-hurikán.

Britské ostrovy čaká nepriaznivé počasie

Najväčší vplyv bude mať ex-hurikán Helene na Britských ostrovoch. Tie čaká silný nárazový vietor a výrazné zrážky.

Najsilnejší vietor sa aktuálne očakáva na juhu a východe Írska. Vietor môže dosahovať nárazy 120 až 140 km/h. V oblasti Škótska a Walesu sa očakávajú nárazy okolo 100 km/h.

Silný vietor však čaká aj Anglicko. Oblasť Blackpoolu, čo Liverpoolu môžu v noci na utorok bičovať nárazy vetra so silou 80 až 90 km/h.

Na pobreží Írska sa očakávajú až 6-metrové vlny. V ďalších oblastiach Britských ostrovov sa očakávajú 2 až 4-metrové vlny.

Helene však na Britské ostrovy okrem vetra prinesie aj výrazné zrážky. V Írsku, či v Škótsku môže spadnúť až okolo 60 mm zrážok.

Počasie ovplyvní aj u nás

Pozostatky hurikánu Helene však budú mať sekundárny vplyv na počasie aj v mnohých ďalších častiach Európy. Do Európy totiž po okraji tejto post-tropickej cyklóny bude prúdiť veľmi teplý vzduch od juhozápadu.

Teploty by v mnohých krajinách Európy mali byť na začiatku týždňa výrazne nad hranicou dlhodobého normálu.

Veľmi teplé počasie čaká aj naše územie. Teploty pôjdu nad tropickú hranicu +30 °C, čo je na druhú polovicu septembra veľmi nezvyčajné.

Aktuálne informácie a kedy pozostatky hurikánu dorazia sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd