PRVÉ INFO: Európou sa ženú búrky, ktoré zabili už 7 ľudí. Zajtra prídu búrky aj na Slovensko

Peter Minárik

Počasie v Európe začal ovplyvňovať studený front, ktorý prináša do mnohých krajín nebezpečné búrky. Tie hrozia aj na našom území. Dnes nás ešte obídu, ale počas zajtrajšieho dňa treba s búrkami počítať aj na našom území. 

Aktualizované o 19:28: Dnešný deň prináša do Európy extrémne silné búrky, ktoré sa vyskytujú už od polnoci a aktuálne postupujú z Talianska smerom do Rakúska. Búrky sú veľmi nebezpečné sprevádza ich silný nárazový vietor, ktorý dosahuje rýchlosť až okolo 150 km/h. Na Korzike namerali dokonca viac ako 200 km/h.

Práve veľmi silný vietor je príčinou dnešných úmrtí. 3 osoby zabili búrky na Korzike a ďalšie búrky zabíjali v Toskánsku. Obete hlásia aj z Rakúska. Búrlivo je prakticky od skorého rána a v týchto chvíľach postupujú búrky cez južné Taliansko, ďalej smerom k severovýchodu. Priniesli už viac ako 200 000 bleskov a toto číslo rozhodne nie je konečné. 

dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Nebezpečné búrky zabíjajú

Nepríjemné ráno zažili obyvatelia Korziky. Na tomto francúzskom ostrove sa ráno vyskytli búrky s nárazmi až 150-200 km/h. Na severe ostrova namerali poryvy vetra o sile až 225 km/h. Búrky na ostrove zabili troch ľudí. Zabíjali stromy, ktoré nevydržali nápor vetra. Extrémne búrky zasiahlo aj letisko v meste Ajaccio.