PRVÉ INFO: Na Slovensku sa výraznejšie ochladí. Teploty klesnú aj o viac ako 10 stupňov

Dominik Cenkner

Prelom mesiacov jún a júl priniesol na Slovensko vlnu extrémne horúceho počasia. Prepisovali sa rekordy a prehlbovalo sa sucho, s ktorým niektoré regióny bojujú už niekoľko týždňov. Už o pár dní nás však čaká výraznejšia zmena počasia.

Posledné júnové dni a aj prvé júlové, výnimkou soboty, priniesli do našej oblasti veľmi teplé počasie. Teploty stúpali na hodnoty, ktoré predstavujú extrémnu záťaž na ľudský organizmus.

Vo štvrtok 30. júna sme prekonali aj mesačný teplotný rekord spred desiatich rokov. V obci Somotor v trebišovskom okrese vystúpila teplota na 38,8 °C, čím sa rekord prekonal o 0,6 °C.

Teplo bolo aj v prvé dva júlové dni, keď sme najmä v piatok atakovali +39 °C. Studený front, ktorý cez naše územie začal postupovať v piatok večer, priniesol v sobotu ochladenie. Väčšinou sa ochladilo o 7 až 13 °C, na severe miestami aj viac ako o 15 °C.

Teplé počasie vyvrcholí v pondelok

Počasie u nás momentálne ovplyvňuje slabnúca tlaková výš. Po jej zadnej strane k nám začal prúdiť od juhozápadu veľmi teplý vzduch.

Na viacerých miestach preto prevláda zväčša jasné až polooblačné počasie. Len miestami je, alebo ešte bude prechodne oblačnosti viac.

Aj teploty sa dnes šplhajú vyššie, ako tomu bolo počas soboty. Maximálne denné teploty dnes možno čakať na úrovni od +29 °C do +34 °C. Chladnejšie je len na severe.

Maximálan teplota v nedeľu 3. júla
Maximálna teplota v nedeľu 3. júla

Teplé počasie vyvrcholí zajtra, kedy sa nad našou oblasťou bude nachádzať nevýrazné tlakové pole. Neskôr však od západu postúpi nad stredné Poľsko, západné Slovensko a severozápadné Maďarsko studený front, pred ktorým k nám bude od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch. 

V pondelok preto bude na väčšine územia jasno až polojasno. Len na západe bude oblačnosti viac a práve tam treba počítať aj s prehánkami a búrkami.

Maximálne denné teploty vystúpia od +31 °C do +36 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami, a to do +29 °C.

Maximálna denná teplota v pondelok 4. júla
Maximálna denná teplota v pondelok 4. júla

Cyril a Metod prinesú začiatok ochladenia

V utorok, 5. júla, si pripomenieme sviatok slovanských vierozvestcov. Práve v tento deň sa začne na našom území ochladzovať.

Cez našu oblasť bude totiž smerom na východ postupovať studený front, ktorý sa bude vlniť. Neskôr sa k nám rozšíri výbežok tlakovej výše od západu.

Bude preto prevládať prevažne veľká oblačnosť a od západu sa postupne na mnohých miestach rozprší, pričom lokálne sa budú tvoriť aj búrky. Teploty oproti pondelku už budú nižšie, ale stále bude lokálne veľmi teplo.

Utorkové maximá sa vyšplhajú na +27 °C až +32 °C. Nad +30 °C však bude len na juhovýchode krajiny. V podobnom duchu sa budú teploty niesť aj v stredu a vo štvrtok.

V piatok sa dostaneme pod vplyv chladnejšieho vzduchu

Výraznejšie ochladenie nás čaká v piatok, kedy sa v chladnejšom vzduchu od západu rozšíri výbežok tlakovej výše. Pokles teplôt pocítime na celom území.

Pri polooblačnej až oblačnej oblohe, z ktorej sa, najmä na severe, budú tvoriť prehánky, vystúpi denná teplota na +22 °C až +27 °C. Na spomínanom severe to bude len do +20 stupňov.

Maximálne denné teploty v piatok 8. júla, zdroj: meteologix.com
Maximálne denné teploty v piatok 8. júla, zdroj: meteologix.com

Teploty začnú stúpať až v polovici júla

Vyplýva to z dlhodobých predpovedí, ktoré nemusia byť vždy stopercentné. Vyzerá to však tak, že teploty nad +30 °C, po tom čo doznie aktuálna vlna teplého počasia, vystúpia na našom území až 14. júla.

Múdrejší budeme až v nasledujúcich dňoch, kedy sa začnú predpovede spresňovať. Budeme vás o tom informovať.