Sneh už v nížinách nečakajte. Do konca marca bude nadpriemerne teplo

Peter Minárik

Marec je už prvým mesiacom meteorologickej jari. Kto čakal, že ešte prinesie nejaké sneženie, tak zostane sklamaný. Vyhliadky nám až do konca mesiaca nenaznačujú príchod zimného počasia sneh tak s najväčšou pravdepodobnosťou do nížin už nedorazí.

Počasie na našom území začala ovplyvňovať tlaková výš, ktorá sa nad naše územie nasunula od západu. Tá k nám začala prinášať stabilné, slnečné počasie s pomerne vysokými teplotami. Tie sú na súčasnú ročnú dobu nadpriemerne vysoké a tak to zrejme aj zostane.

Marec je totiž prvým mesiacom meteorologickej jari a po nadpriemerne teplých zimných mesiacoch to vyzerá tak, že marec sa bude niesť v podobnom duchu. Ako totiž naznačujú vyhliadky, tak priemerné denné teploty by sa mali pohybovať aj o viac ako 5 °C nad hranicou normálu.

V číselnom vyjadrení môžeme povedať, že teploty sa nasledujúce dni budú šplhať až nad hranicu +10 °C počas takmer každého dňa.

očakávaný vývoj teplôt a počasia na nasledujúce dni
očakávaný vývoj teplôt a počasia na nasledujúce dni

Miernou výnimkou by mal byť koniec budúceho týždňa, kedy sa očakáva postup studeného frontu, za ktorým by sa na našom území malo ochladiť a to pomerne výraznejšie.

Maximálne denné teploty by sa mali prepadnúť na +3 až +8 °C, ale už v nasledujúcom týždni budú teploty stúpať opäť poriadne vysoko.

Mrznúť by v nadchádzajúcich dňoch malo na našom území len počas noci a ku koncu marca ustanú aj nočné a ranné mrazy.

Marcová vyhliadka taktiež naznačuje to, že nadpriemerne vysoké teploty budú sprevádzané podpriemernými zrážkami. Zrážok totiž numerické modely očakávajú len v jednotkách milimetrov a pôda tak začne pociťovať nedostatok vlahy.

Nuž vyhliadka počasia je daná a vyzerá to tak, že zima a sneženie do nížin už nepríde. Príchod zimného počasia sa neočakáva ani v apríli. Index AO je totiž stále pomerne stabilný a to bráni prepadu chladného vzduchu, ktorý by k nám priniesol ochladenie. Zima je tak v nížinách definitívne na svojom konci.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd