Snehová kalamita na Slovensku: Kedy príde sneženie ku vám a koľko snehu napadne?

Peter Minárik

V nadchádzajúcich dňoch príde nad Slovensko niekoľko zrážkových vĺn, ktoré prinesú výdatnejšie zrážkové úhrny. Tie by mali byť aj vo forme snehu. Sneženie, ktoré sa očakáva spôsobí na našom území niekoľko problémov. Kedy hrozí sneženie u vás a koľko snehu by malo napadnúť?

Počasie na Slovensku prinesie v nadchádzajúcich dňoch zimný charakter. Do našej oblasti totiž mieri niekoľko vĺn sneženia. Teplý vzduch sa bude striedať s chladnejším a pri tejto zmene bude dochádzať k nebezpečnému počasiu. To prinesie mrznúce zrážky, ale aj snehovú kalamitu.

Snehová kalamita však v konečnom dôsledku závisí aj od správania vodičov. Kalamita nastáva, keď ju vyhlásia cestári, energetici alebo miestne úrady, ktoré sa nestíhajú vysporiadať s novou snehovou nádielkou.

S najväčšou pravdepodobnosťou dôjde v nadchádzajúcich dňoch k niekoľkým druhom kalamity. Už dnes môže nastať dopravná kalamita a na prelome týždňov potrápi sneženie samosprávy a aj energetikov. Problémom totiž bude, že sneh, ktorý by mal na našom území padať bude mokrý a ťažký. Pod jeho ťarchou sa môžu lámať konáre, ktoré ešte v niektorých lokalitách majú listy, čo zvyšuje nebezpečenstvo. Konáre následne môžu prerušiť elektrické vedenia.

PIATOK: Od juhu sa blíži sneženie a problémy prídu na stredné Slovensko

V týchto chvíľach sa nad naše územie dostáva rozsiahle zrážkové pole z Maďarska. Toto zrážkové pole už ovplyvňuje počasie na väčšine západného a stredného Slovenska. Prevažne sa jedná o dážď, avšak v Banskobystrickom kraji už od výšky zhruba 200-300 metrov sneží.

Postupne sa zrážky rozšíria nad celé Slovensko. V nižších polohách pod 300 metrov by malo pršať počas celého dnešného dňa a to pomerne výdatne. Spadnúť by mohlo aj okolo 30 mm zrážok. Intenzívne zrážky ustanú až v noci na sobotu.

Vráťme sa však ku sneženiu. To sa aktuálne rozširuje cez Banskobystrický kraj smerom k severu. Na viacerých miestach sneží, pričom sneženie sa ešte vyskytuje aj v nižších polohách, no to sa už o chvíľu zmení.

Spočiatku, ako sa začnú rozširovať zrážky bude snežiť aj v nižších polohách, ale už popoludní začne hranica sneženia prudko stúpať až do horských oblastí. Bude to súvisieť s tým, že nad naše územie sa začne natláčať teplejší vzduch. Popoludní tak už hranica sneženia vystúpi na 700-1000 metrov, v závislosti od lokality.

Vo vyššie položených oblastiach tak dnes bude snežiť aj výdatnejšie a nová snehová nádielka môže spôsobiť problémy. Predovšetkým v oblasti Nízkych Tatier a Veľkej Fatry by mohlo dnes napadnúť aj okolo 20 cm snehu, čo spôsobí komplikácie na horských priechodoch.

SOBOTA: Ochladenie pred snehovou kalamitou

V priebehu sobotňajšieho rána by postupne mali na celom našom území zrážky ustať a počas dňa by sa mali vyskytovať už len ojedinele.

Sobotňajšie počasie bude prevažne oblačné až zamračené s minimom zrážok. Sobota však prinesie ďalšiu dosť podstatnú zmenu. Od severozápadu k nám totiž naspäť začne prúdiť chladnejší vzduch a začne sa ochladzovať.

NOC na NEDEĽU: Príde Jadranka so zrážkami

Toľko avizované sneženie príde v noci zo soboty na nedeľu, no pozor, spočiatku nebude snežiť na celom území. Snežiť bude najskôr len v tých oblastiach, v ktorých už bude natečený studený vzduch.

V sobotu večer sa začnú zrážky rozširovať od juhu a do rána sa budú vyskytovať na celom území. Podľa aktuálnych predpovedí by malo snežiť na Gemeri, na Spiši, na severovýchode, v Banskobystrickom kraji od 500 metrov, v celom Žilinskom a v Trenčianskom kraji, na Myjavsku, na Záhorí a v západných a severných častiach Bratislavy.

Už v nedeľu ráno sa v týchto oblastiach zobudíte do zasneženého rána, pričom sneženie neustane ani v nedeľu. Naopak, bude ešte výraznejšie.

NEDEĽA: Sneženie by malo spôsobiť kalamitu

V nedeľu dopoludnia sa dážď začne meniť na sneženie aj v ďalších oblastiach. Na poludnie by už malo pršať len v Košickom kraji a na juhu Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Aj tu sa dážď na sneženie zmení v nedeľu popoludní.

Sneženie by malo začať ustávať v nedeľu popoludní od západu, no sneženie ustane len dočasne a umožní odpratať čerstvo napadnutý sneh. Ďalšia snehová nádielka by potom mala prísť v pondelok.

To, koľko snehu napadne v jednotlivých oblastiach nášho územia je veľmi závislé od presnej trajektórie tlakovej níže, ktorá bude cez našu oblasť postupovať. Aj jej nepatrný posun o desiatky kilometrov môže spôsobiť, že snežiť môže výdatnejšie, ale aj slabšie. Zároveň poloha tlakovej níže bude určovať skupenstvo zrážok.

Predpoveď množstva nového snehu sa bude v nadchádzajúcich hodinách upresňovať, no z najaktuálnejších predpovedí vyplýva, že by v nadchádzajúcich dňoch mohli na našom území napadnúť aj desiatky centimetrov nového snehu. Pokračovanie článku a detailnejšie informácie koľko môže napadnúť u vás si prečítajte na ďalšej stránke TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd