Snežiť už začalo. Sneženie prinesie snehovú kalamitu a dokonca aj hroziacu katastrofu

Peter Minárik

Zimné počasie sa prejavuje predovšetkým na severe nášho územia, kde sa očakávajú v nasledujúcich dňoch desiatky centimetrov snehu. Nepriaznivé zimné počasie, ktoré zasiahne strednú Európu počas tohto týždňa však môže priniesť aj katastrofu. Prídely snehu môžu byť taký výrazné, že hrozia samovoľné lavíny.

Slovensko má za sebou prvú vlnu sneženia, ktorá dorazila na naše územie, no nebude zďaleka posledná. Tento týždeň sa bude niesť v znamení zasneženého a upršaného počasia.

Nepriaznivé počasie bude vyčíňať predovšetkým v severných regiónoch Slovenska, kde by mohli napadnúť desiatky centimetrov snehu, no extrémnu situáciu môžu zažiť Alpy. Tu by podľa najnovších prognóz mohlo napadnúť cez 200 cm snehu a niektoré behy numerických modelov odhadujú, že môže napadnúť dokonca až 300 cm.

Čakajú nás vlny sneženia

Nad Škandináviou sa počas tohto týždňa bude udržiavať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku, zatiaľ čo z východného Atlantiku sa nad kontinent Európy bude natláčať tlaková výš. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi sa k nám otvorí severozápadné prúdenie.

Toto prúdenie však nebude bežné. V silnom, severozápadnom prúdení k nám totiž budú postupovať jednotlivé frontálne vlny, ktoré budú prinášať výdatnejšie sneženie. Aj ak intenzita sneženia prechodne zoslabne, tak snežiť by malo trvalo počas celého týždňa a to v dôsledku prúdenia vlhkého vzduchu, ktorý do Álp a Tatier prinesie zrážky. Aby toho nebolo málo, tak v závere týždňa sa cez našu oblasť presunie tlaková níž, ktorá situáciu výrazne zhorší.

Strednú Európu tak čaká nepriaznivé zimné počasie. Problémy budú predovšetkým na severných návetriach. Medzi takéto postihnuté oblasti patria severné regióny Slovenska, či Alpy. Tento týždeň prinesie vlny sneženia, ktoré prinesú desiatky centimetrov nového snehu, no v Rakúsku hrozia dokonca metre nového snehu.

Desiatky centimetrov na Slovensku, stovky v Alpách

Každý jeden deň prinesie na naše územie sneženie, ktoré môže zasiahnuť viaceré oblasti stredného a východného Slovenska. Keďže na západnom Slovensku bude teplo, tak tu treba počítať prevažne so zrážkami kvapalnými.

Sneženie zasiahne predovšetkým Žilinský, Prešovský a severné oblasti Banskobystrického kraja, kde napadne tento týždeň do 20 cm nového snehu. Oveľa výraznejšia snehová nádielka však pripadne v oblasti Vysokých Tatier, na Orave, či na Liptove, kde sa bude prejavovať náveterný efekt a tu by do konca týždňa mohlo napadnúť aj viac ako 50 cm snehu.

Náveterný efekt však bude doslova ukážkový v Alpách, kde bude snežiť trvalo a dokonca výdatne. Najvýdatnejšie zrážky čakajú Alpy a aj naše územie od štvrtka do soboty, kedy počasie ovplyvní oblasť nízkeho tlaku. Sneh začne pribúdať extrémnou rýchlosťou.

Do nedele by na našom území mohlo napadnúť až do 60 cm nového snehu, avšak v Alpách sa môže snehová pokrývka šplhať až k 300 cm a situácia tak už bude veľmi vážna.

Horskí záchranári už teraz varujú ľudí, aby sa v druhej polovici týždňa pripravili na výrazne zhoršenie lavínovej situácie. Takáto masa snehu môže spôsobiť aj samovoľné lavíny. Lavínová situácia by nasledujúci víkend mala byť extrémna, čo si môže vyžiadať ďalšie ľudské obete. Len pripomeňme, že tohtoročná zimná sezóna v Rakúsku patrí k najtragickejším za uplynulé roky.

Viac o tom, kde a kedy by mali prísť masy nového snehu a koľko napadne v jednotlivých oblastiach nájdete na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd