Sucho odkrylo dinosaurie stopy staré 113 miliónov rokov

Dominik Cenkner

So suchom bojujú v posledných týždňoch a mesiacoch na viacerých frontoch. Deje sa tak v Európe, Ázii, ale aj v Amerike. Vyschnuté rieky majú aspoň jednu výhodu - odhaľujú nám históriu, a to doslova.

V štátnom parku Dinosaur Valley v Texase boli objavené stopy dinosaurov spred približne 113 miliónov rokov. Stalo sa tak v dôsledku veľkého sucha, ktoré vysušilo rieku.

„Väčšina stôp, ktoré boli nedávno odkryté a objavené v rôznych častiach rieky v parku, patrí akrokantosaurovi. Išlo o dinosaura, ktorý v dospelosti dosahoval výšku približne 15 metrov a hmotnosť takmer sedem ton,“ informovala hovorkyňa parku Stephanie Salinas Garcia.

Ďalším druhom, ktorý zanechal stopy v parku v Glen Rose v Texase, bol Sauroposeidon. Ten mohol byť v dospelosti asi 18 metrov vysoký a vážiť 44 ton.

Tohtoročné letné nadmerné sucho spôsobilo, že rieka v parku na väčšine miest úplne vyschla. Práve to sa podpísalo pod odhalenie fascinujúcich stôp.

Detailný pohľad na jednu zo stôp, zdroj: cnn.com
Detailný pohľad na jednu zo stôp, zdroj: cnn.com

Texas trápi rozsiahle sucho

Podľa amerického monitora sucha bolo minulý týždeň viac ako 60 % Texasu postihnutých suchom v dvoch najintenzívnejších kategóriách. Štát tiež nedávno zažil vlny horúčav

Tie posunuli teploty nad +37 °C. V dôsledku toho boli milióny ľudí vystavené výstrahám pred nadmerným teplom.

„Za normálnych poveternostných podmienok sú dinosaurie stopy nájdené v koryte rieky pod vodou a vyplnené sedimentmi. To ich robí menej viditeľnými,“ približuje Garcia.

„Možnosť nájsť tieto nálezy a spoznať nové dinosaurie stopy je v parku vždy vzrušujúce," dodáva.

Len včera sme vás pritom informovali, že rekordne nízka hladina Dunaja odhalila vraky lodí z 2. svetovej vojny. Stalo sa tak v blízkosti srbského prístavu Prahovo na hraniciach s Rumunskom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd