Talianske úrady vyzývajú nevychádzať von. Obávajú sa pádu čínskej rakety

Peter Minárik

Úrady na juhu Talianska vyzývajú ľudí aby zostali od polnoci doma. Dôvodom je dopad čínskej rakety, ktorá môže dopadnúť na územie Talianska.

Talianske Národné ministerstvo civilnej obrany varovalo obyvateľov na juhu Talianska, aby počas noci zostali doma. Varovanie sa týka predovšetkým obyvateľov Kalábrie a Sicílie.

Taliansko totiž patrí do oblasti s potencionálne možným dopadom pozostatkov rakety Long March 5B, ktorá dopadne počas tejto noci.

Medzi najviac ohrozené oblasti patria: Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Kampánia, Basilicata, Puglia, Kalábria, Sicília a Sardínia.

Ľudia majú zostať doma

Talianska vesmírna agentúra ASI neustále prehodnocuje svoje výpočty a na základe toho zasadá Národné ministerstvo civilnej obrany. To začalo zasadať o 21:00 a príjme ďalšie kroky.

Úrady vyzývajú, aby ľudia v čase od 1:00 do 7:30 zostali doma a nepribližovali sa ku oknám.

Úlomky môžu spôsobiť škody

Prognózy počítajú s tým, že raketa preletí v troch časoch. Prvý prelet sa očakáva o 1:05, druhý o 2:36 a tretí zhruba o 4:00, pričom stále nie je jasné, kedy raketa dopadne. Časová neistota je stále veľká.

Raketa letí rýchlosťou 7,8 km za sekundu. Úrady vyzvali ľudí, že je možné, že počas noci budú počuť ohnivú guľu a hlasný rev.

Padajúce úlomky môžu mať veľkosť jeden až pol metra a vážiť stovky kíl. Kráter po dopade úlomkov môže dosiahnuť 1 meter. Polohu rakety môžete sledovať TU.

Aktualizované: Čínska raketa dopadla na Zem. Viac informácii nájdete tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd