Tento týždeň prinesie veľa zrážok a postupné ochladenie. Na čo sa treba pripraviť?

Veronika Salayová

Máme pred sebou druhý januárový týždeň, ktorý na naše územie prinesie postupné ochladenie a veľa zrážok. Vo vyšších polohách Slovenska opäť po dlhšom čase nasneží. 

Sviatočné obdobie je za nami, máme tu január a počasie za oknami našich domovov zimu stále nepripomína. Síce dôjde na našom území tento týždeň k zmene počasia, výdatné sneženie s celodennými mrazmi, ako je pre zimné obdobie typické, je stále v nedohľadne.

Zmena v doterajšom charaktere počasia predsa len príde, aj keď budú naďalej v našej oblasti prevládať nadpriemerné teploty, no odchýlky od normálu už nebudú také výrazné. Oproti rekordne teplom prelome rokov 2022/2023 prichádza postupné ochladenie so zrážkami, miestami aj výdatnejšími, a objaví sa aj sneženie.

Teploty v pondelok budú v rámci tohto týždňa najvyššie a budú sa pohybovať v rozmedzí od +4 do +9 °C na juhozápade. Dnes sa však treba pripraviť na dážď a silný vietor, ktorý na horách bude dosahovať až silu víchrice.

Najveternejšie bude do poludnia na severnom a strednom Slovensku, kde rýchlosť vetra môže dosahovať až 30 m/s, vo vyšších nadmorských výškach až 45 m/s. 

Okrem veterného dopoludnia dnes treba počítať s dažďom a početnými prehánkami, v západnej polovici Slovenska môže pršať aj výdatnejšie. Od nadmorskej výšky 1 200 metrov môžu zrážky zmeniť skupenstvo a padať vo forme snehu. 

Bude aj snežiť, no nie všade 

Aj v utorok treba počítať s upršaným počasím, pričom dážď bude od západu k večeru ustávať. Vo vyšších nadmorských výškach okolo 900 metrov bude snežiť. Teploty oproti pondelka mierne poklesnú, a to od +4 do +7 °C. 

Ďalšie dni sa bude naďalej mierne ochladzovať a teploty vo štvrtok nevystúpia nad +6 °C. Streda bude oblačná zo zrážkami najmä počas noci. Od nadmorskej výšky 700 metrov môžu byť zrážky na severe už aj snehové. 

Štvrtok bude opäť bohatý na zrážky, pričom v tento deň môže snežiť aj v o niečo nižších polohách, prípadne v stredných polohách padať dážď so snehom, a podobný charakter počasia, čo sa teplôt a zrážok týka, by mal priniesť aj piatok. 

Predpoveď počasia budeme ešte aktualizovať a spresňovať počas nasledujúcich dní. Vývoj teplôt na Slovensku si môžete pozrieť TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd