Tornádo na Morave klasifikovali na silu F4. Pozrite si video, ako tragédia začala

Veronika Salayová

Je to oficiálne! Tornádo na Morave klasifikovali na silu F4 na základe Fujitovej stupnice.

Fujitova stupnica je stupnica klasifikujúca silu tornád podľa škôd, ktoré vzniknú na stavbách a vegetácii. Štvrtkové tornádo oficiálne klasifikovali ako tornádo sily F4 z päťdielnej stupnice.

Českej televízii to v pondelok potvrdil Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu, informuje iRozhlas.cz.

Meteorológovia si spočiatku neboli istí, či ho zaradiť do tretej alebo vyššej kategórie z piatich stupňov Fujitovej stupnice podľa rýchlosti rotujúceho vetra.

Takéto silné tornádo u nás nemá obdobu

Žiadne tornádo totiž v našich končinách nebolo silnejšie než F3, a preto rozsah škôd a rýchlosť rotujúceho tornáda nebola nikdy zaznamenaná. Podľa Martina Setváka z Českého hydrometeorologického ústavu je však už teraz isté, že ničivé tornádo na Morave dosiahlo silu F4, ako uvádza iRozhlas.cz.

Tornádo kategórie F4 je druhé najničivejšie zo všetkých kategórií, ktoré uvádzajú jeho silu. Takéto silné tornádo dokáže zničiť dobre postavené domy a tie so slabšími základmi odfúkne jednoducho preč, rovnako tak aj automobily.

Vietor pri tornáde F4 dosahuje v nárazoch 330 až 420 km/h. Posledné tornádo, ktoré malo silu F4 v Európe, zosadlo 24. augusta 2015 v Holandsku.

Tornádo má už 6 obetí. Poslednú obeť potvrdili včera, pričom išlo o dvojročné dieťa, ktoré v nemocnici podľahlo na následky zranení.

Pozrite si video tornáda, ako sa celá tragédia začala. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd