VIDEO: Blesk v Česku roztrieštil strom. Pozrite si škody

Veronika Salayová

Od ranných hodín je v Čechách búrlivo, pričom búrky sú pomerne intenzívne. Silný vietor napáchal škody na rodinných domoch a jeden z bleskov roztrieštil strom. 

Od ranných hodín postupuje studený front územím Českej republiky. Na juhozápade sa už ráno tvorili intenzívne búrky, ktoré prinášali silný vietor aj krupobitie. 

Ľadové krúpy menších rozmerov sa prehnali hlavným mestom Česka a pomerne intenzívne krupobitie bolo napríklad aj v Rokycanoch. 

Poškodené strechy na domoch

Okrem krupobitia v krajine vyčíňa aj veľmi silný vietor, ktorý v nárazoch dosahuje rýchlosť až 100 km/h. V Radoniciachch u Domažlic fúkal vietor takou silou, že strhol úplne celú strechu z rodinného domu.

Vietor sa vyzúril aj na ďalších strechách, ktoré poškodil, a pri ceste medzi Radonicami a Zahořanmi spadlo podľa miestnych hasičov asi 20 vysokých stromov, informuje In-počasí.  

Okrem nebezpečných sprievodných javov však búrky prinášajú aj veľmi výraznú bleskovú aktivitu. Doteraz udrelo na území Čiech vyše 26-tisíc bleskových výbojov, pričom jeden z bleskov zasiahol strom.

Zdroj: blesky.bourky.cz
Zdroj: blesky.bourky.cz

Ten sa doslova roztrieštil a kusy kôry zostali popadané okolo stromu. Priamy zásah blesku do stromu sa nepodarilo natočiť, ale škody po zásahu blesku sú na videu evidentné. 

Búrky postupujú na východ

Dnešné búrky postupujú viac na východ, pričom sa blížia k západnej polovici Čiech. Pri prechode búrok sa vytvoril aj nevídaný jav. Oblohou sa tiahol niekoľkokilometrový oblak, tzv. roll cloud. 

Na územie Slovenska búrky dorazia v poobedňajších hodinách, pričom najsilnejšie búrky udrú podľa modelov v Žilinskom kraji. Viac sa o prichádzajúcich búrkach na Slovensku dočítate TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd