VIDEO: Oblohu na východe Slovenska rozžiaril veľmi jasný bolid

Dominik Cenkner

Predstavte si, že ráno vstanete, vyberiete sa do práce a popri tom sa vám podarí zachytiť niečo, čo sa podarí možno len raz za život. Takéto šťastie mal ešte v stredu pán Jaroslav z východného Slovenska.

Práve čitateľovi Jaroslavovi z obce Chmiňany v okrese Prešov, sa cestou do práce v stredu 6. októbra ráno po pol šiestej, podarilo zachytiť veľmi jasný bolid. Stalo sa tak pri obci Svinia.

Zachytiť takýto jav je však mimoriadne vzácne. Nie preto, že by sa jav často nevyskytoval, len nikdy neviete, kedy sa tak stane.

Čo vlastne bolid je? Tento pojem sa v astronómii používa na dve pomenovania.

Prvé hovorí o mimozemskom telese, ktoré dopadlo na povrch Zeme. Druhé o výnimočne jasnom meteore, ktorý sa podobá na padajúcu ohnivú guľu. A to bez ohľadu na to, či dopadol alebo nedopadol na zemský povrch.

Nie je jasné, či bolid resp. meteor, zaznamenaný na východe Slovenska, dopadol na zem. Obvykle sa po zverejnení takýchto záberov vyberú do oblasti nadšenci týchto javov a hľadajú stopy meteoru.

Bolidy v našej oblasti

Ako sme už uviedli, zachytiť bolid je vzácnosť, keďže nikdy neviete, kde ho možno čakať. Naposledy sa ho v našich končinách podarilo zachytiť v piatok 29. januára tohto roka.

Videli ho v Poľsku, kde sa ho podarilo natočiť aj na video. Rovnako ho zaznamenali aj kamery českých astronómov.

Na Slovensku sme o bolide informovali napr. aj v decembri v roku 2020. Maďarská kamera zachytila počas víkendovej noci 13. decembra veľmi jasný záblesk padajúceho meteoru nad obcou Debraď pri Košiciach.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd