VIDEO: Slovenskí ovocinári v noci zachraňovali úrodu pred mrazmi

Veronika Salayová

Nočné mrazy, ktoré opäť zavítali na naše územie, sa nepriaznivo podpisujú na tohtoročnej úrode. Slovenskí pestovatelia počas noci zachraňovali, čo sa dalo.

Pre mnohých ovocinárov predstavuje jar jednu z najväčších záhradníckych výziev v roku. Mnohé ovocné druhy sú veľmi citlivé pred poškodením v dôsledku chladu a nízkych teplôt.

Ovocinárom pomáhajú parafínové sviece 

Na mnohých miestach Slovenska klesla teplota vzduchu v nočných a skorých ranných hodinách pod bod mrazu. 

Mrazivo počas noci bolo aj z pondelka na utorok a uplynulá noc bola ešte o niečo chladnejšia. Nočné teploty sa pohybovali od -7 do -12 °C.

Slovenskí ovocinári sa tak na tieto mrazivé teploty pripravili a počas noci sa vybrali do ovocných sadov. Aby oteplili vzduch okolo stromov, zakurovali veľké parfínové sviece rozmiestnené pozdĺž ovocných sadov. 

Takýmto spôsobom sa vzduch prehrieva a sad sa dokáže ohriať aj o niekoľko stupňov, čím sa účinne znižuje riziko námrazy. 

Mrazivo bude aj ďalšiu noc

Slovensko čakajú ešte dve ďalšie mrazivé noci, počas ktorých teploty môžu klesnúť veľmi nízko, a to až do -10 °C. 

Jednotlivé ovocné druhy a ich odrody majú rôzne nároky na teplotné optimum a ovocinári tak majú neľahkú úlohy zabezpečiť všetko pre to, aby úroda nezmrzla.

Vývoj denných a nočných teplôt na území Slovenska na ďalšie dni si môžete pozrieť TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd